Община Доспат извърши ремонт на военни паметници. Нов паметник се открива в памет на граничаря Дончо Ганев на 11-та застава

По инициатива на Кмета на Община Доспат инж. Елин Радев бяха ремонтирани военни паметници на територията на Общината. Средствата в размер на 6600 лева бяха предоставени на Община Доспат чрез Областната комисия „Военни паметници“ и инвестирани в три обекта.

Извършените ремонти са:

Ремонт на паметник „Бюст паметници на Вергил Ваклинов и Дончо Ганев“ в ГПУ гр. Доспат (чистене – химическо третиране на камък реолит, ремонт на площадката пред паметника с тротоарни плочи и ивици, направа на цветарник от бетон, доставка и полагане на армировка и ремонт на надпис с ляти месингови букви), Ремонт на паметните плочи на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев до Римски мост (изкоп на основа за направа на площадка пред паметните плочи, доставка и полагане на цепени плочи за площадката пред паметника и пътека, доставка и полагане на бетон), община Доспат и Ремонт на паметник – „Възпоменателна плоча“ в местността „Ваклинова чука“ в землището на с. Бръщен, община Доспат (изкоп на основа за направа на площадка пред паметника, кофраж за стени, доставка и полагане на плочи за площадката пред паметника, доставка и полагане на бетон).

Тези военни паметници се посещават от доста туристи ежегодно, каза кметът инж. Елин Радев.

Нов паметник се открива в памет на Дончо Ганев на 10 октомври на 11-та застава

В 12,00 часа на 10 октомври и обявено официалното откриване на паметник в памет на граничаря Дончо Ганев. Информацията е потвърдена от инициаторите на събитието – служили на заставата, както и роднини на Дончо Ганев. Очакват се да присъстват кметовете на община Доспат, на Црънча, Бръщен, Ваклиново и Барутин.

Вергил Ваклинов и Дончо Ганев са загинали в престрелка с бандитска група на 1 юли 1953 г. в близост до с. Бръщен при изпълнение на служебния си дълг към Родината.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене