Директорката на Дома за стари хора в Разлог Здр. Кадурина се пенсионира

След 15 години начело на Дома за стари хора в Разлог и Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни лица с деменция и 39 години трудов стаж се пенсионира директорът Здравка Кадурина.

Екипът на дома и потребителите я изпратиха с мило тържество и я изненадаха с подарък и красив букет цветя. Тя се оттегля с болка заради раздялата си с колеги и потребители, които за нея са второ семейство, но и удовлетворена от постигнатото през тези години.

„И в момента имам сълзи в очите. Трудно се разделям с работата си, защото това беше второто ми семейство. Живеех с проблемите и радостите и на бабите, и на дядовците, и на потребители, и на колеги. Успях за тези 15 години да изградя един добре работещ механизъм от колеги. Всички звена са сработени и това е една от моите гордости. Другата ми гордост е, че успях от дом, който беше пред закриване, да направя едно добро място за живеене и със среда, близка до семейната“, сподели Здравка Кадурина.
Освен Дома за стари хора 7 години Кадурина е ръководила и Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. Общо 40 са потребителите на двете социални услуги, които оглавява и с които се разделя. Пожелава си обществото ни да узрее достатъчно, за да може да се подобри животът на повече възрастни хора. Това според нея е основното, което липсва на социалните услуги в страната.
„Според мен, за да се подобри социалната услуга в страната, трябва да се промени манталитетът на цялото ни общество, в т.ч. както на близки и роднини, така и на хората, настанени в такава услуга. За съжаление все още има хора, които се влияят от чуждото мнение и се срамуват да настанят своята майка или баща в дом за стари хора, а нямат време или възможност да полагат необходимите грижи. Така ги обричат на мизерия и самота. Това е основното при нас. Всички се стремим да създадем добра атмосфера – имат покрив, топлина, храна, добро медицинско и социално обслужване 24 часа и най-вече човешко отношение и топлина. Всичко, от което имат нужда потребителите, са задоволени – и битови, и духовни нужди. Ние имаме работна програма, по която работим всеки месец и която следваме. Честваме всички празници, в т.ч. и лични, което създава една сплотеност“, сподели още Кадурина.
Това, което не е успяла да преодолее след толкова години в сферата на социалните услуги, е безразличието, с което често се е сблъсквала, а надеждите й са това да се промени занапред.
„Дори и през тази тежка година на ограничения имаше хора, които идваха, интересуваха се за своите близки – дали по телефон, дали на място, но все още има и такива, които ги оставят и спират всякакви контакти. Дори и аз след толкова години не мога да преодолея това безразличие. Това е най-голямата ми болка. Мисля, че оставям в добри ръце дома и се надявам наследникът ми да продължи да сплотява екипа. Това е човек с дългогодишен опит в социалните услуги, разумен човек е и предполагам, че всичко добро ще го има предвид и ще има усъвършенстване и надграждане”, сподели още Кадурина.
Засега Здравка Кадурина няма планове да продължи да работи. Желанието й е да се посвети на семейството и на двете си внучки, които й носят радост и успокоение.
Домът за стари хора се поема от управителя на Центъра за настаняване от семеен тип Катя Татарска до провеждане на конкурс за избор на нов директор.в.Струма

ЯНА ЙОРДАНОВА

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене