/ВИДЕО/ Андон Балтаджиев извади богоявленският кръст от мразовитата вода в Гоце Делчев

.

40-годишният Андон Балтадживе от Гоце Делчев, за пети път успя да се добере до дървеният кръст хвърлен от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим на йордановденскит ритула днес на река „Градска“.

Традиционно, честването на Йорданов ден в митрополотският град започна с черковно служение. Митрополит Серафим даде причастие на пожелалите вярващи и тържествено освети богоявленските води. Негово високо преосвещенство освети и знамената знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Гранично полицейско управление.

Поради пандемията, официално бе разпространено, че тази година кръстът няма да се спуска в реката, но в последния момент Дядо Владика реши да спази ритуала. Двадесет смели мъже, някои от които в национални носии, се хвърлиха в студените води на река „Градска“ за да се борят за улавянето на кръста.

Дългогодишният претендент за герой на богоявленския ритуал, четиридесет-годишният Андон Балтаджиев от Гоце Делчев за пети път бе късметлия да улови кръста. Не случайно, неговите съграждани, шеговито го наричат „абонираният за кръста“. Много здраве и скорошно отминаване на пандемията, пожела Балтаджиев на себе си и на съгражданите си непосредсвено след излизането от ледовитите води на на реката.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене