Поставят отново на дневен ред изграждане на язовир над Брезница

Община Гоце Делчев отново ще постави на дневен ред въпроса с изграждането на язовир над село Брезница. Повече от 15 години местната власт настоява за реализиране на проекта, тъй като климатът в региона се променя, има недостиг на вода, оттоците от реките са все по-недостатъчни.

Експерти са категорични, че това е удачно решение на проблема. „Но трябва подкрепа от държавата, може да се направи язовир с публично-частно партньорство“, заяви кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Според него подобно съоръжение ще струва около 30 милиона лева, но ще осигури вода и за съседните общини Хаджидимово и Гърмен. Тъй като то ще е високо, на близо 1400 метра надморска височина в Пирин планина, има възможност гравитачно водата да стига дори до курорта Банско.

Според него е време сериозно да се обърне внимание на тази идея, защото с всяка изминала година водата в региона намалява.

„Най-важното е, че имаме разбирането на собствениците на частните земи в местността, където искаме да е бъдещият язовир, както и на местните жители, а и на съседните общини. Водоемът ще е близо до река Туфча. Трябва само да има воля в управляващите, за да се изгради това важно за целия регион водно съоръжение”, категоричен е градоначалникът на Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене