РАЗСЛЕДВАНЕ ТОП ПРЕСА! Румен Томов се съюзи с Черепа и Мая Манолова наливайки им милион и половина в касата?!

Осем дружества са отстранени от мащабна обществена поръчка на община Благоевград за доставка и монтаж на оборудване за управление на трафика и система за информиране на пътниците в реално време в рамките на проект за внедряване на електронна система за управление на градския транспорт. Поръчката се проточи от края на май, когато се регистрираха и отвориха офертите на участниците в две обособени позиции, но чак след средата на декември се стигна до отваряне на ценовите предложения.

Прогнозната стойност на поръчката бе 1 398 746,40 лв. без ДДС, като цената включваше 1 247 080 лв. за доставка и монтаж на оборудването и 151 666,4 лв. за проектиране, изграждане и монтаж на 80 информационни табла на метални рамки на спирките.

7 месеца след отварянето на офертите на кандидатите е преценено, че единствената фирма, отговаряща на всички изисквания на общината по първата позиция, е „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД с регистрация в София. Тя е собственост на „Информикс груп“АД , представлявана от Николай Симеонов, и е предложила цена за изпълнение на поръчката 1 243 513,60 лв. без ДДС, което е само с 3567 лв. по-малко от обявената от общината сума.

Със заповед на кмета на Благоевград инж. Румен Томов, подписана в последните минути на последния работен ден от миналата година, „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД е обявена за победител в оспорваното състезание.

Отстранени от него по различни причини са останалите осем дружества. Те са регистрираните в столицата „Балистик Сел“ ЕООД, „Сименс Мибилити“ ЕООД, обединение „Благоевград транс“ ЕООД, „Консултантска агенция по информационни технологии“ ЕООД, Консорциум „Телелинк Смарт Системс“, Консорциум „САППС – Благоевград 2020“, унгарското дружество „Trapeze finland Oy” и пловдивското „Иком“ ООД.

Със 100 точки на първо място по изпълнение на поръчката по позиция № 2 е класиран Консорциум „САППС – Благоевград 2020“ с най-ниска ценова оферта от 128 917,20 лв. без ДДС. Той обединява „Новател“ ЕООД и „Т-Системс Унгария“ АД. Второто място заема „Сиском Инженеринг“ АД с предложена цена 141 050 лв., трето остава благоевградското дружество „Елкомплект – 2004“ ЕООД, собственост на Георги Василев, с ценово предложение от 148 490 лв. без ДДС.

Това което другите медии обаче „деликатно“ пропускат, а тези на чиито страници се появават рекламни честитки от името на кмета Томов са напълно слепи и неми за това че акционери в „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД (30%)“Телетол“ са „Нованор“ (70%) ). „Нованор“ е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда „Илевън“, информацията е на сайта –  „Медиапул“. Собственици на компанията са Лиляна Деянова, по-известна като поппевицата ЛиЛана, и Мартин Димитров.

Двамата станаха известни с това че били били ангажирани с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в американския щат Мичиган, в който отново чрез мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други проекти в САЩ. Лиляна Деянова е председател на съвета на директорите на „Телетол“ АД, а Мартин Димитров представлява дружеството според Търговския регистър. Миноритарният акционер в „Телетол“ е „Инфосистемс интернешънъл“ ЕАД. То е собственост на „Информикс груп“, зад която преди години е стояла кипърската офшорка „МГ Октагон инвестмънтс“. Тя пък е собственик на няколко фирми в България, които редовно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Доскоро са били консорциум, свързан с ремонта на пътища в София, в друг за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS. Подозренията на участници в тези търгове са, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от управляващата партия ГЕРБ, твърди „Медиапул“.

Певицата Лиляна Деянова, известна на широката публика с творческия псевдоним ЛиЛана беше арестувана заедно с брат ѝ Александър (бийтбоксърът SkilleR) при операция на Специализираната прокуратура за действаща ОПГ която злоупотребава с европейски средства и данъчни престъпления. По информация на bTV прокуратурата проверява и дали Деянова е подставено лице на бизнесмена Васил Божков. Адвосат на Лилана и нейн консултант в бизнеса е адвокат Николай Хаджигенов, който бе част от „Отронтото трио“ и сега коалиционен партьор на Мая Манолова.

С тази поръчка кметът Томов показв ана практика с кого и как е заиграл. Въпросът сега е дали номерът му ще мине?

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ… 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене