В 10.45 на Йордановден в езерото в градския парк в Разлог при стриктно спазване на мерките – маски и дистанция ще бъде хвърлен Богоявленсикя кръст

Както бе обявено предварително в Разлог ще се състои ритуал по хвърляне на кръста, както всяка година. Председателят на Църковното настоятелство отец Янко Русков съобщи, че са проведени разговори с община Разлог и канцеларията на Негово Високо преосвещенство Митрополит Серафим и е прието решение за това, как да се проведе събитието да се вземе на местно ниво. Кръстът в Разлог ще бъде хвърлен в езерото в градския парк, като органите на реда и църковните служители изрично ще следят за спазване на протиоепидемичните мерки – задължително всички да бъдат с маски, и да има дистанция между хората, и да не се събират на едно място голяма група хора.

В 10.45 в езерото в парка отец Димитър Белчин ще изпълни ритуала. В Разлог има изискване, младите мъже, които искат да се хвърлят в ледената вода за спасяване на кръста да се запишат предварително в църквата и да представят кръщелно свидетелство. Отец Русков коментира, че до днес няма записани младежи, но се надява и вярва, че в рамките на деня до утре сутрин поне до 9.00 ще има желаещи – смелчаци.

В село Добърско Богоявление е празник на селото, и се чества от стотици години. Жителите са заявили категорично желание да се проведе ритуалът, и кръстът да бъде хвърлен в река Клинец. Има и желаещи да се хвърлят за спасяването му. Мерките ще бъдат спазвани стриктно, като тази година няма да има празник на площада, който се провежда традиционно, а ще се състои само хвърлянето на кръста.

В гр. Банско кръста ще бъде хвърлен в езерото пред общината в 10.45 отново при строго спазване на мерките за безопасност – маски и дистанция между хората.

Отец Русков коментира, че решението да се състои ритуала по населените места е взето и с оглед на факта, че се провежда на открито, не е закрито помещение и има възможност да се раздалечат хората.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене