Автентични рецепти от неврокопската кухня на Д-р Георги Мегданов, управител на Медицински център в Гоце Делчев взривиха интернет!

Винаги съм обичал да готвя, а за предстоящите празници съм си измислил цяло меню. Особено ако си дойдат децата от София. Естествено, започваме с чорба – в нашето семейство особено тачим

Супа-пача от свински крака, уши и опашка
Необходимите продукти са свински опашка, уши и крака – според компанията, 1 глава кромид лук, 10-12 скилидки чесън, 1-2 моркова, 50 гр целина, 2-3 броя дафинов лист, 2 и 1/2 супени лъжици оцет, 1 супена лъжица хрян и сол.
Свинските крака, уши и опашка се измиват добре, слагат се в дълбока тенджера и се заливат със студена вода. След завирането на водата се посоляват. Добавят се едро нарязаните моркови и целината заедно с дафиновите листа. Когато омекне месото, тенджерата се сваля от огъня. Изважда се месото, отделя се от костите и се нарязва на парчета, след което се връща в прецедения бульон. Супата се подправя на вкус със ситно нарязания хрян, оцет и чесън.
Същата рецепта се изпълнява по-бързо в тенджера под налягане, където се вари около около 1 час. Пачата може да бъде сервирана след охлаждане, като мезе.

Задължително на масата ни ще има и Родопски пастърмалак по
рецептата на бай Добри

За тази чудесия трябват 1 кг брашно, 600 мл вода, 1 с.л. сол, 1 пак. мая, 20 г масло и пастърма – козя, говежда или телешка, 800 г и обезсолена.

От брашното, водата, маята и солта замесвам тесто. В тава, намазана с краве масло, се разстила половината от тестото – половин пръст някъде, става дебело. В тестото забучвам половината от пастърмата, нарязана на малки парченца. Захлупвам с втората част от тестото, притискам и забучвам и останалата пастърма, отново нарязана на малки парченца. Пастърмалакът престоява 1 час на стайна температура. Пече се на 160-180 градуса при предварително загрята фурна около 20-25 минути. Вадя, мажа с масло и връщам във фурната за още 5 минути.
Ще направя и още нещо характерно за нашия край –

Пастърмалия
Продуктите за нея са 1кг бяло брашно, 1 кубче мая за хляб, 6 яйца, 800 г свинско месо от бута, 2-3 люти чушлета, 1 с.л. свинска мас, смлян черен пипер, червен пипер, сол, олио за купата и за тавата.

Приготвяне: нарязва се месото на ситни парченца, овкусява се със сол, черен и червен пипер, добавят се и почистените от семките и нарязани люти чушлета. Всичко това се разбърква добре в дълбок съд. Той се похлупва и се прибира за една нощ в хладилника.

Разтваря се маята с щипка сол в малко хладка вода и се оставя да шупне. В средата на пресятото брашно се прави кладенче, в което се сипва шупналата мая. Като се добавя постепенно хладка вода, се замесва гладко, сравнително меко тесто и се прехвърля в намаслена тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Разделя се втасалото тесто на 8 топки, от всяка се разточват кръгове и от всеки кръг се оформят ладии, които по периферията трябва да са по-дебели и с ръбчета. Ладиите се пълнят с месото, намазват се по периферията със свинска мас и се разполагат в намаслена тава. Пече се в предварително загрята до 200 градуса фурна около 20 минути.

Накрая се разбиват яйцата със сол и черен пипер и се залива всяка ладия. Отново се връща тавата във фурната, докато яйцата се стегнат. Готовите пастърмалии се поръсват преди сервиране с малко червен пипер.
И понеже не може само да се ядат тежки храни, ще направя и

Пъстърва по охридски
За 4 пъстърви са нужни 100 мл олио, 1 с.л. краве масло, бяло брашно за овалване, 100 мл течна сметана, сока от 1 лимон, смлян черен пипер, суха мащерка и сол.

Овкусявам почистените пъстърви отвън и отвътре със сол и черен пипер, овалвам в брашно и ги запържвам в загрятото олио. Изваждам ги в съд с капак, за да останат топли.

В същото олио добавям кравето масло, лимоновия сок, мащерката и 3-4 супени лъжици вода. Овкусявам със сол и черен пипер и бъркам няколко минути, докато сосът се посгъсти. Свалям от огъня и разбърквам със сметаната до гладка маса. Сосът се сервира отделно, а за гарнитура са подходящи варени картофи, полети с разтопено краве масло.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене