Хвърлят Богоявленския кръст в шадравани и казани в дворовете на църквите в Пиринско

Тази година на Богоявление няма да има литийни шествия и хвърляне на кръста извън района на църквите в Пиринския край. Тове е наредил Неврокопския митрополит Серафим, а целта е да не се създават предпоставки за струпване на много хора на едно място и за нарушаване на противоепидемичните мерки. Ритуалът на Йордановден ще се извърши в дворовете на храмовете, след като приключи тържествената света литургия по случай християнския празник.

„Не искаме никой да атакува Църквата, че не зачита правилата срещу опасния коронавирус. Затова ще хвърлим Богоявленския кръст в дворовете на църквите. Разбира се, че ще трябва да го хвърлим във вода. Много от рамовете имат малки шадравани в дворовете си, а тези, които нямат, ще ползват големи съдове за вода, за да спазим ритуала”, обясни отец Георги Танчев, който е Архиерейски наместник на Санданска духовна околия.

Свещеникът ще служи навръх Богоявление в църквата „Св. Иван Рилски “ в град Кресна. Началото на богослужението е в 07.30 часа, а хвърлянето на кръста е в 11.00 часа. За улавянето на християнския символ могат да се борят само кръстени православни християни.  Отец Георги по-късно ще отслужи Богоявленски водосвет в храм „Св. Атанасий Велики“ в село Горна Брезница. Там хвърлянето на кръста ще е в 12,00 часа. Ритуал ще има и в двора на храм „Св. Злата Мъгленска“ в село Сливница, като началото на богослужението ще е в 13.00 часа.

„Апелираме всички, които ще дойдат на празника в църквите, да спазват установените противоепидемични мерки”, каза още отец Георги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене