Без категория

„Син език” върлува по овцете в селата Кочан, Сатовча и Слащен

овце

Болестта „син език“ върлува по стадата с овце в трите сатовчански села Кочан, Сатовча и Слащен, оплакаха местни стопани. Ветеринари от седмица се борят с тежкото вирусно заболяване по преживните животни в района.

„За разлика от другите засегнати от болестта области при нас положението е сравнително добро и вече почти е овладяно“, коментира ветеринарният лекар Любомир Байраков от село Кочан. Той съобщи, че смъртността сред болните животни, ухапани от кръвосмучещи насекоми в трите села, е около 30-40 %.

В по-големите стада към момента заразените овце са до 10, а при по-малките – средно по 3-4 животни.

Според д-р Байраков благодарение на взетите навременни мерки от самите стопани, които са пръскали с препарати кошарите, фермите и самите овце, както и прилаганото адекватно лечение, смъртността е доста намалена.

Застудяването в последните дни също е станало причина за ограничаване на болестта, но очакваните нови горещени крият и нови изненади, твърдят ветеринари от Гоцеделчевско.

„Не оцеляват и умират от тази болест предимно животните със слаба имунна система. Причината за вирусното заболяване при овцете, наречено „син език”, е вследствие на ухапване на животното от кръвосмучещи насекоми „мокрец”. Хубавото е, че болестта не се предава като зараза и от нея боледуват само ухапаните от насекоми“, поясни още младият ветеринар от село Кочан Любомир Байраков.

При овцете клиничните признаци са висока температура, усилено слюнкооотделяне и затруднено дишане. Лигавиците по муцуната, устните и очите са зачервени, а устните и езика са силно отекли. От тук идва и наименованието на болестта.

Както ИНФОМРЕЖА писа, огнище на „син език“ е установено и в района на Симитли и санданското село Катунци.

Утре областният управител на Благоевград Димитър Димитров свиква заседание на епизоотичната комисия.

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене