Connect with us

Светско

Самодейците от Абланица с участие в Международния фестивал в село Петрово

Published

on

main_b

Известната самодейна фолклорна група от хаджидимовското село Абланица ще вземе участие в Международния фолклорен фестивал “Песни от извора” в с. Петрово, община Сандански, който ще се проведе на 23 и 24 август.

По традиция фестивалът се провежда всяка година в последните почивни дни от месец август.

Вчера групата за автентичен фолклор при читалище „Просвета” в Абланица получи лична покана за участие от Методи Атанасов – кмет на санданското село Петрово, което за поредна година ще бъде домакин на международния форум.

Само преди дни саомодейците записаха успешно участие на събора край село Ваклиново, община Сатовча. Те се представиха отлично и на Събора на народното творчество „Пирин пее” в местността “Предел”, откъдето се върнаха с индивидуални грамоти и почетен плакет.

Мъжката фолклорна група при народното читалище „Просвета” в с. Абланица е една от най-старите и отличавани с много награди групи в Гоцеделчевския регион, чийто арсенал от медали, грамоти, статуетки и плакети е огромен от представянето на участниците в почти всички фестивали, събори и надпявания в цялата страна.

В Международния фестивал ”Песни от извора” самодейците от най-голямото село в община Хаджидимово ще участват за първи път. Затова часове след получаването на поканата започнаха и репетициите им в местното читалище.

Повече от 400 се очаква да бъдат тази година участниците във фестивала в Петрово. Финансирането е по спечелен проект под надслов ”Гласът на Южен Пирин”. За масовата фестивална изява ще бъдат закупени с парите от проекта, който е на стойност около 50 000 лева, столове, пейки, маси, кошове за отпадаци за по-добра визия и създаване на оптимални условия за гостите и изпълнителите.

Освен надпяването между групи от България, Македония и Гърция, кметството на Петрово, ръководено от Методи Атанасов, ще обособи етнографски кът във вид на стая за хранене със съдове за готвене и носене на вода. В помещението няма да липсва и автентичната дървена бебешка люлка.

Организаторите разкриха още, че ще предоставят на гостите и участниците интересна етнографска изложба със старовремски местни носии.

Изложбата тази година е обогатена с две родословни дървета на основните родове, които първи са се заселили в китното санданско селце и са почитани от поколенията като негови създатели.

Вече са готови и близо 400-те грамоти и статуетки, с които ще бъдат отличени всички участници на Международния фестивал „Песни от извора”.

Абланица

Абланица

Абланица

Абланица

infomreja.bg

Светско

Със свои стихове учениците от Първо ОУ в Гоце Делчев поздравиха своите учители в навечерието на Деня на народните будители

Published

on

На 1 ноември честваме един от най-светлите български празници – Деня на народните будители! В навечерието на празника учениците от Училищния ученически съвет на Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев поздравиха своите учители със стихотворения, които са тяхно лично творчество. Стихотворението „Празник“ на Ивайла Темелкова от 5 „б“ клас, „Учителю-будителю“ на Александра Цанова от 7 „б“ клас и „Учители-будители“ на Габриела Йончева от 4 „а“ клас достигнаха до любимите учители. Така възпитаниците на Първо ОУ изказват признателността си към своя любим учител-будител.

Честит празник!

Continue Reading

Светско

Страхотна инициатива на учителите от училището в хаджидимовското село Абланица, гостуваха на всички бивши колеги, и им връчиха грамоти и цветя в навечерието на Денят на народните будители

Published

on

В навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители ръководството и учители от  СУ “Св. Паисий Хилендарски”в хаджидимовското село  Абланица

посетиха бивши учители на училището по домовете като им поднесоха цветя и им връчиха почетни грамоти по повод 95 години светско училище в с. Абланица.

На г- н Юсеин Гърбев беше връчен и почетен плакет за цялостен принос за развитието на училището.

Всички бяха силно развълнувани от срещатата на различните поколения учители от родното училище!

Честит 1 ноември, скъпи учители!

Бъдете здрави и съхранявайте духа на българското образование!

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ