Connect with us

Светско

Самодейците от Абланица с участие в Международния фестивал в село Петрово

Published

on

main_b

Известната самодейна фолклорна група от хаджидимовското село Абланица ще вземе участие в Международния фолклорен фестивал “Песни от извора” в с. Петрово, община Сандански, който ще се проведе на 23 и 24 август.

По традиция фестивалът се провежда всяка година в последните почивни дни от месец август.

Вчера групата за автентичен фолклор при читалище „Просвета” в Абланица получи лична покана за участие от Методи Атанасов – кмет на санданското село Петрово, което за поредна година ще бъде домакин на международния форум.

Само преди дни саомодейците записаха успешно участие на събора край село Ваклиново, община Сатовча. Те се представиха отлично и на Събора на народното творчество „Пирин пее” в местността “Предел”, откъдето се върнаха с индивидуални грамоти и почетен плакет.

Мъжката фолклорна група при народното читалище „Просвета” в с. Абланица е една от най-старите и отличавани с много награди групи в Гоцеделчевския регион, чийто арсенал от медали, грамоти, статуетки и плакети е огромен от представянето на участниците в почти всички фестивали, събори и надпявания в цялата страна.

В Международния фестивал ”Песни от извора” самодейците от най-голямото село в община Хаджидимово ще участват за първи път. Затова часове след получаването на поканата започнаха и репетициите им в местното читалище.

Повече от 400 се очаква да бъдат тази година участниците във фестивала в Петрово. Финансирането е по спечелен проект под надслов ”Гласът на Южен Пирин”. За масовата фестивална изява ще бъдат закупени с парите от проекта, който е на стойност около 50 000 лева, столове, пейки, маси, кошове за отпадаци за по-добра визия и създаване на оптимални условия за гостите и изпълнителите.

Освен надпяването между групи от България, Македония и Гърция, кметството на Петрово, ръководено от Методи Атанасов, ще обособи етнографски кът във вид на стая за хранене със съдове за готвене и носене на вода. В помещението няма да липсва и автентичната дървена бебешка люлка.

Организаторите разкриха още, че ще предоставят на гостите и участниците интересна етнографска изложба със старовремски местни носии.

Изложбата тази година е обогатена с две родословни дървета на основните родове, които първи са се заселили в китното санданско селце и са почитани от поколенията като негови създатели.

Вече са готови и близо 400-те грамоти и статуетки, с които ще бъдат отличени всички участници на Международния фестивал „Песни от извора”.

Абланица

Абланица

Абланица

Абланица

infomreja.bg

Таблоид

ДОБРА НОВИНА! Още една оборудвана линейка за болницата в Петрич

Published

on

Получена е допълнителната линейка, която беше заявена от Община Петрич за работата на болницата в града. След съгласуване с ръководството на лечебното заведение, линейката е закупена за 96 хил. лв., от които 46 хил. лв. средства на МБАЛ „Югозападна болница“ ООД и 50 хил. лв. от бюджета на Община Петрич – капиталов трансфер за тази година. Линейката разполага с необходимото оборудване за транспортиране на тежки случаи до други болнични заведения, когато е наложително. Лекарите в Петрич първи са запознати с оборудването и са одобрили избора.

„С тази линейка, която ще е трета за болницата тук, считам, че ще бъдем по-добре обезпечени като здравни услуги и грижа за живота и здравето на пациентите“, коментира кметът Димитър Бръчков.

Завеждащият отделението по реанимация д-р Михайлов потвърди, че линейката е голяма придобивка, разполага с всичко необходимо за транспорт на дълги разстояния на критично болни. Кметът информира, че се очаква също да бъдат доставени 3 назални апарата на стойност 36 хил. лв. за отделението по реанимация, както и 20 перфузора – от тях 10 ще бъдат за базата в Петрич на „Югозападна болница“ ООД.

„Искам да посоча още, че след писмо на д-р Ангова, завеждащ отделението по Хемодиализа, се водят разговори с участието на лекарите и за смяна на цялата система в отделението със закупуването на още два допълнителни апарата за хемодиализа.

„Всичко, което правим в болницата е единствено по преценка и съгласуване с лекарите тук! Ние няма да спираме да работим, за да има добро здравеопазване в Петрич и това вярвам се оценява“, каза кметът Димитър Бръчков.

Той благодари и на дарителите, които са помогнали за закупуване на някои медицински консумативи и обзавеждане за стаите във Вътрешно отделение, както и за Инфекциозно отделение – медицински консумативи, дограма и оборудване. Дарения са направени и за приемен блок. Информира също, че е осигурен и нов микробус за нуждите на Центъра за обществена подкрепа, който вече работи и е една от трите нови социални услуги, които се предлагат в общината.

Микробусът е с осем места, специално такова за инвалидна количка, както и рампа. По думите на кмета така ще се помогне в работата на служителите в Центъра, а и ще има възможност за достъп до услугата и на хора с двигателни проблеми, които ще бъдат извозвани от и до Центъра. Микробусът дава опция и за повече мобилност на служителите, които могат да отиват на място, където е необходимо да бъде предоставена подкрепа на уязвими групи хора.

Continue Reading

Таблоид

Жестока катастрофа по пътя Кочан – Дъбраш! Струпани пожарна и линейки!

Published

on

Читатели на Топ Преса информираха, за случила се жестока катастрофа по пътя от Сатовчанското село Кочан за Дъбраш, пътя за Доспат.

На мястото има струпани пожарни коли и линейки. Единият от автомобилите буквално е обезобразен.

Очакваме подробности….

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al