Без категория

Тютюнопроизводителите разделени – едни протестират, други продават

протестиращи

Щафетните протести на производители в Неврокопско продължават. Днес жителите на хаджидимовското село Абланица се събра ха на площада в знак на недоволство от изкупните цени на тютюна. Те се заканиха, че няма да отстъпят и да продават на цена по-ниска от 6,50 лева на килограм.

За да покажат своята категоричност, те запалиха низи с жълто злато на площада и се закинаха, че следващите дни ще блокират КПП Илинден. Сред тях бяха местният управник Адем Арнаудов и кметът на Сатовча Арбен Мименов – председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюни.

Част от присъстващите обвиниха, че фирмите са направили картелно споразумение и затова изкупуват евтино реколтата. Други бяха на мнение, че държавата не ги защитава и не пази интересите им.

Към момента от 500 тона произведен тютюн е изкупен едва 1 %. Земеделците са категорични, че няма да продават, докато фирмитене вдигнат цените. Сред тях имаше и такива, които признаха, че ДПС подкрепя бунта им и споделиха, че депутатът Алиосман Имамов, който е родом от Абланица, лично е призовал производителите да непродават.

„Ако нещата продължават така, няма да гласуваме на изборите през май месец. Няма да позволим политиците да ни употребят. Не искаме нищо освен гръцки изкупни цени. Щом като държавата получава годишно 2 млрд. Лева под формата на акциз, защо не може да задели 10 % за нас. В момента управниците и фирмите си прехвърлят топката“, оплакаха се местните земеделци в хаджидиовското село.

Те обявиха, че нямат друга алтернатива, защото друга култура не може да се отглежда. Хората се заканиха, че ако не получат по-високи изкупни цени ще пласират количествата нелегално като нарязан тютюн.

В Абланица разказват, че преди няколко години масово тютюнджиите пласирали изсушените количества на черно по 30 лева за килограм.

„Ще го направим и сега въпреки строгте санкции“, предупреждават мъжете в Абланица.

Арбен Мименов увери, че щафетните бунтове продължават. Утре в село Кочан ще има митинг. В петък също се предвиждат мащабни действия.

За 24-и януари имало идея да бъде блокиран пътя за Драма, но демонстрациите ще бъдат отложени, тъй като в същия ден в Гоце Делчев ще бъде посрещнат новия митрополит Серафим.

„Не искаме да пречим на тържествата по случай приветстването на владиката“, каза Мименов.

В същото време днес имаше села, в които изкупуването на тютюна вървеше с пълна сила. В Хвостяне и Блатска изкупвателни комисии приемаха балираните количества на цени между 5,50 и 5,70 лв за килограм.

Тютюнджиите признаха, че са съгласни да вземат каквито и да е пари, защото след 10-ина дни балите ще мухлясат.

„И да протестираме няма смисъл, нищо няма да се промени“, заяви Ангел Циров от Хаджидимово. Той сподели, че тази година изкупните цени според него са по-евтини заради свръхпроизводството. Ако миналата година от един декар изкарвахме по 200 кг, сега изкарваме по 300-350.

Именно затова фирмите дават по-ниски цени, защото това е пазарна иконочика и си правят сметката.Иначе държавата наистина ни е забравила, коментира производителят от Хаджидимово.

Той призна, че не се присъединява към бунтове, тъй като  през последните дни политическите партии са яхнали протестите им.

infomreja.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене