Ученици от СУ „Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово с награди от Национален конкурс „От Коледа до Васильовден“

За втора поредна година  ученици от СУ „Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово се включиха с желание и радост в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“, раздел Етнография – „Слово“. Конкурсът е организиран от Министерство на образованието и науката и Национален дворец на децата, град София, имайки за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.

Конкурсът се осъществява в три направления: етнография, изобразително изкуство и литературно творчество. В него могат да участват ученици от І до ХІІ клас, разделени в три групи:

  • І група – І – ІV клас
  • ІІ група – V – VІІ клас
  • III група – VІІІ – ХІІ кл

Официална церемония по награждаването на отличените участници не се състоя по причина на COVID 19, но учениците получиха своите награди вчера, точно часове преди края на старата и тежка 2020 г.

Наградените ученици от СУ „Никола Вапцаров“ са:

ІI място за Георги Спахиев, ученик от XІІ клас – раздел „Етнография във трета възрастова група и ІІІ място за Анелия Спахиева, ученичка от VІІ клас, отново в раздел Етнография – втора възрастова група.

Месец декември се оказа един от печелившите за учениците на старши учител по БЕЛ Заприна Глушкова. Той бе изпълнен с награди и призови места, като се започне от началото на декември та до днес. Бяха заети ПЪРВО място от Георги Спахиев и презентацията му „Вярата, животът и човекът“ и ПООЩРИТЕЛНА награда за Наталия Таранинова и есето ѝ „Вярата, животът и човекът“ в Национален конкурс на тема „Вярата, животът и човекът“, организиран от ТПГ „Никола Вапцаров“ – Радомир.

В конкурс за творческо писане на тема: „Първият ден след пандемията от COVID-19“ , организиран от Първо основно училище – Град Гоце Делчев, призовите награди отново са за учениците на Глушкова:

Възрастова група 5-7 клас:

Второ място за Илиана Влахова – 6. клас

Второ място за Анелия Спахиева – 7. клас

Възрастова група 8 – 10 клас:

Второ място за Наталия Таранинова – 10. клас

Възрастова група 11 – 12 клас:

Първо място за Георги Спахиев – 12. клас

Второ място за Милка Воденичарова – 12. Клас

 

И това не е всичко … наградите продължават. Учениците отново под ръководството на Глушкова участваха и в Първи национален конкурс за детско творчество „Коледна звезда“ 2020 г. – Тутракан. И тук не останаха без награди:

Второ място за Милка Воденичарова – 12. клас, втора възрастова група

Трето място за Георги Спахиев – 12. клас, втора възрастова група

Трето място за Анелия Спахиева – 7. клас, първа възрастова група.

 

Георги Спахиев получава и ПЪРВА награда от младежкото жури в категория “Моята коледна приказка“ – литературна творба. В очакване са на получаване на наградите от конкурса, както и в очакване на резултатите от Международен конкурс на тема: „Моята  мечта за Коледа“.

Това беше една изключително ползотворна и успешна година за тези ученици, въпреки COVID 19. Нашата медия ви държеше в течение с всичките техни успехи, които не бяха малко през годината.

Ето какво написа на стената си като обръщение към учениците си техния консултант Заприна Глушкова:

„Мили ученици,

Само часове ни делят от края на една не много лека година за всички нас. Доказахме заедно, че нищо не може да ни спре да творим и покоряваме върхове. Затова накрая на 2020 г. ви желая всички заедно да се потопим в магията на новогодишната нощ, да се насладим на щастливите мигове и времето, прекарано с най-близките ни хора, и да си пожелаем преди всичко да бъдем здрави и устремени напред към покоряване на още повече върхове през новата 2021 г. Заедно можем много! Бъдете здрави и се пазете!“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене