Пик на ромските набези в Марчево, обезкостиха поредната вила

Ромските набези бележат нов пик в гърменското село Марчево. Цели групи от жители на квартал „Кремиковци” атакуват изоставени къщи и вили, като задигат всичко, което може да им влезе в употреба. Насред зимата най-необходим на ромите е дървеният материал за гориво на печките. Но не пропускат да си присвоят и всичко друго, което си харесат в постройките и дворовете около тях. Правят го необезпоковяни, чувстват се безнаказани, а полицията отдавна се е отказала да води битка с безчинствата на част от жителите на ромското гето.

Жителка на Марчево показа нагледно тъжната картина на ромските кражби във фейсбук. Тя публикува снимки какво е останало от двуетажата вила с врати, прозорци, бюфет, диван и вътрешно обзавеждане с техника, след ромските атаки.

„Сега няма нищо, има една развалина, една подигравка с труда на хората, които са построили вилата, има потъпкана бащиния, рухнала надежда, че имаш нещо оставено от дедите ти, което може да бъде ползвано за отдих през почивните дни. Има и кмет, и полицаи, които за пореден път вдигат ръцете и казват: Какво да направя?! Има държава, която има правила само за бедния българин”, не крие гнева си жителката, която е заварила вилата си в плачевно състояние.

В Марчево и Гърмен отдавна се говори, че в ромската махала отново се вихри незаконно строителство. Вдигат се не само бараки, но и и масивни сгради. Само преди 5 години държавата се зае със задачата да събори всички над 100 незаконни постройки. Направиха се една, две показни акции, при които бяха бутнати не повече от 10-15 къщи и бараки. Те бяха резултат от гнева на местните хора, които поискаха законът да се прилага с цялата му тежест и към жителите в ромската махала. Всичко обаче приключи и замря бързо.

Сега явно живеещите в квартал „Кремиковци” се чувстват недосегаеми и всичко си е същото, както преди години. Поне докато не се случи пак някакъв инцидент, който да отприщи недоволството на останалите жители на община Гърмен. Тогава ще видим как местната и централната власт ще реагират.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене