Пожарникарите са реагирали на 50 хиляди инцидента през годината

През тази година българските пожарникари са реагирали на 50 хиляди сигнала за произшествия – 34 500 са били сигналите за пожари, а 15 000 – за аварийно-спасителни и помощни операции. Животът на повече от 500 души е бил спасен. Това съобщи днес в град Бяла, Русенско директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Той допълни, че по празниците над 1700 огнеборци са на оперативно дежурство, а още толкова служители – на домашно дежурство. Те са в готовност да помогнат на колегите си при необходимост.

Главен комисар Николов посочи, че България е готова да изпрати специалисти, както и да окаже материална подкрепа за преодоляване на щетите в засегнатите от земетресението в Хърватия райони. Той поясни, че снощи са се чули с колегите си в Хърватия. Предложена е помощ – одеяла, походни легла, възглавници, спални комплекти, електрически радиатори, и в момента, в който тази помощ бъде поискана, има готовност да се изпрати със самолет и с конвой от товарни камиони.

„Отделно, 72 души от нашия модул, специализиран за спасение и реакция при земетресение в градска среда, е готов още от снощи да замине. В готовност са и екипи от инженери, които да помогнат за оценка на щетите, за оценка на сградите дали са безопасни. Това ще е ясно в близките два-три дни. Към момента от Хърватска казват, че това не е необходимо“, допълни той.

Главен комисар Николай Николов е в Бяла за награждаването на петима пожарникари и 15 полицаи, участвали в ликвидирането на произшествието на жп гарата в Борово на 16 декември тази година, когато бе установено изтичане на газ пропан-бутан от цистерна. Тогава шефът на пожарната в Бяла – главен инспектор Свилен Рачев, рискува живота си и затвори крана на цистерната. Той получи „Почетен знак – III степен“. На останалите пожарникари и полицаи бяха връчени колективни парични награди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене