Още ограничения във Великобритания заради новия щам на Covid-19

Британското правителство разшири обхвата на своята най-висока степен на ограничения заради коронавируса, разпростирайки я върху три четвърти от населението на Англия. Мотивите бяха, че бързо разпространяващият се нов щам на вируса е обхванал по-голямата част от страната, предаде Асошиейтед прес.

Здравният министър Мат Ханкок заяви, че обхватът на най-високата четвърта степен на предупреждение за опасност от зараза ще бъде разширен извън Лондон и югоизточните райони, включвайки големи части от централна, северна и югозападна Англия. При тази степен на ограничения хората са съветвани да си останат у дома, събирането на отделни домакинства е забранено, магазините, които не са от първостепенно значение, се затварят, а ресторантите и
баровете могат да предлагат само храна и напитки за вкъщи.

Ханкок каза, че одобряването на употребата на втора ваксина във Великобритания е добра новина, но „рязкото увеличение на случаите и хоспитализациите . . . показва, че е необходимо да се действа там, където се разпространява вирусът“.

„Това измества напред в бъдещето деня, в който ще можем да премахнем ограниченията“, каза той пред Камарата на общините.

„Но трябва да действаме, за да ограничим вируса сега, особено след като новата разновидност прави още по-трудно времето между сега и тогава“, заяви Ханкок.

Болниците в най-тежко засегнатите райони на Лондон и южна Англия са подложени на все по-голяма пренатоварване, а линейките не могат да оставят пациентите в някои болници, където всички легла са заети. В момента в болниците има повече хора с Covid-19, отколкото по време на първия пик на пандемията през април.

Великобритания е регистрирала досега над 71 000 потвърдени смъртни случая от КОВИД-19 и е на второ място в Европа по този показател след Италия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене