Проф. Асен Балтов: До началото на юни не очаквам рязък спад на заразените

Мутации на вируса има постоянно и някои от тях го правят по-агресивен като разпространение

Преживяхме и втория сериозен пик, видяхме пропуските, готови сме да поемем разхлабване след Нова година, казва в интервю за „Монитор“ изпълнителният директор на „Пирогов”

– Проф. Балтов, започна дългоочакваното ваксиниране у нас. Вижда ли се началото на края на пандемията?
– Надявам се наистина със започването на ваксинацията да има и все повече желаещи у нас. Само по този начин може да достигнем до така желания колективен имунитет, който може да ни позволи да живеем свободно.

– Много българи за пореден път изразиха недоверие, този път що се отнася до ефективността и качеството на самите ваксини. Въпреки това, след като много лекари дадохте и личен пример, като се имунизирахте, има ли вече повече желаещи, дори сред медиците?
– Наблюденията ми показват, че наистина желаещите да се ваксинират се увеличават, особено след като разбраха, че ще има втори и трети транш на ваксините буквално в рамките на следващите месеци. Процентът на желаещите вече достига над 60.

– А кога може да има ефект самият процес на имунизация върху пандемията като цяло? Кога можем да очакваме намаляване на случаите?
– Според мен поне до края на май и началото на юни не можем да очакваме рязък спад на заразените. Все пак до момента се смята, че около 1/8 от населението се е срещало с коронавируса, но другата част не е била засегната.

– Вие лично също си поставихте ваксина, имахте ли някакви странични реакции след имунизирането?
– Не, чувствам се добре. Нямам нито зачервяване на мястото след поставяне на ваксината, нито температура. Не съм имал проблеми през последните 48 часа.

– Нужна ли е все пак по-голяма информираност сред хората за самите ваксини, действието им?
– Да, има и то голяма нужда. И ще ви кажа защо. На първо място те не са медици, нямат медицинско образование и затова е редно, ако имат такива близки, да им разяснят ефекта от ваксините, как действат, само така ще направят информиран избор.

– С такова недоверие обаче се срещаме често и към противогрипните ваксини дори. Защо българинът като че ли винаги живее в една теория на конспирацията? Чухме какви ли не хипотези и за появата на самия вирус.
– Просто хората не са запознати, нямат нужните знания в тази област. Нужна е една по-добра обща култура за това какво е ваксина, антитяло. В повечето случаи хората не се интересуват от това и смятат, че не им е необходимо да имат знания в тази област.

– Като че ли беше затихнала антиваксърската вълна, но за момент. Как смятате?
– Антиваксърското движение успя да се развие доста бързо благодарение на това, че Европейската агенция по лекарствата дълго време не даваше да се говори за която и да е от ваксините, защото не бяха одобрени. Това помогна на антиваксърските движения да бъдат по-агресивни, да внасят конспиративни информации. Не на последно място смятам, че има и нелоялна конкуренция между самите фирми – производители на ваксини. Най-вероятно, защото при някои резултатите се забавиха и все още не са на пазара. Сега останалите реализират допълнително продажби, което нямаше да е така, ако бяха пуснати ваксини на повече фирми.

– Кои все пак остават най-големите въпросителни около ваксините?
– Най-голямата въпросителна е свързана с това колко дълготраен ще е имунитетът след имунизация и колко време ще можем да разчитаме на тази ваксина. Силно се надявам, че тя ще действа най-малко една година. Но все пак трябва да мине време от използването й, за да имаме наблюдения. Това се отнася включително и за китайската ваксина, която започна да се прилага още през юли на техните войници, но и там не е минала година и няма как резултатът да се анализира.

– Вие всъщност се имунизирахте, въпреки че имате антитела след прекаран COVID-19. Защо решихте така?
– Защото антителата са няколко вида. А ваксината на Pfizer и BioNTech дава възможност за произвеждането точно на такива т.нар. неутрализиращи антитела на протеин, който не позволява захващането на шиповете на коронавируса за рецепторите. Може да имаш много антитела, но всъщност тези, които са най-важните, се изследват по много специфичен начин и не всяка лаборатория има тази възможност. Затова общите антитела не са достатъчни, за да ви защитят от коронавируса. Също така постепенно във времето те намаляват и в никакъв случай не остават в първоначалния си вид-1-2 месеца след преболедуването.

– Виждате ли промяна в действието на самия вирус след новата мутация, какви са наблюденията ви?
– Мутации на вируса има постоянно и някои от тях го правят малко по-агресивен като разпространение и заразност. Но на този етап нямаме данни, че ваксините няма да са ефективни срещу тези мутации. Всичко е въпрос на време. За съжаление самата коронавирусна инфекции ни постави в една продължителна спирала на пикове и затишия, които няма да свършат скоро.

– Продължава ли вирусът да бъде толкова непредсказуем, както беше в началото, и намирате ли нови тенденции при заразяването? Например през лятото изтъкнахте, че има увеличаване на инфекцията при младите хора. Сега какво ви прави впечатление?
– Сега има по-голяма заболеваемост сред хората на възраст между 60-80 години. Това мога да го кажа със сигурност и като че ли разпространението на вируса става по-бързо. Поне това наблюдавам. Но след мерките, които бяха наложени, има едно затихване при разпространението и има по-малко лекувани в болниците. Въпреки че антигенните тестове се приравниха към PCR-ите, отчитаме намаляване на случаите. Силно се надявам, че по този начин ще намалеят и нуждите от хоспитализации и най-вече лечението в интензивните структури на болницата.

– Всъщност една от причините за мерките беше и да могат медиците да поемат глътка въздух. Случи ли се това в болниците?
– Има леко затишие на новите случаи, наистина колегите успяха да поемат глътка въздух. Но те продължават да работят, не смятайте, че са престанали да лекуват пациенти и да се борят с коронавирусната инфекция. Съвсем различно е обаче, когато имаш да обгрижваш 20 пациенти и когато имаш 40. Различно е като усещане.

– Какво е положението в „Пирогов” в момента?
– В момента имаме 250 заети легла, от които 27 са пациенти на апаратна вентилация. Но в сравнение с 448, които бяха осигурени по време на втория пик, мисля, че сме в състояние да поемем лечението на всички нуждаещи се.

– Тоест пациентите с COVID при вас са намалели наполовина след мерките, така ли?
– Почти наполовина, около 45% има спад.

– Притеснявате ли се какво ще се случи след Нова година? Мерките остават до края на януари, но малките деца отново тръгват на градини и на училище. Нужно ли е мерките да се удължат?
– Рано е да се каже. Нека видим какво ще се случи след 4 януари, когато най-малките деца се върнат на училище. Но все пак системата е подготвена. Преживяхме и втория сериозен пик, видяхме пропуските, имаше надграждане, така че според мен вече всеки ръководител на лечебно заведение е направил своята равносметка и е взел съответните мерки.

– Да разбирам, че не се притеснявате от разхлабване след Нова година?
– Готови сме да поемем такова разхлабване.

– Изпращате една тежка година, отдъхнахте ли си вече?
– Не бих казал, че си отдъхнах. Годината наистина беше непредсказуема, никой не е предполагал в началото на 2020-а, че ще се случи подобно нещо. Независимо че имаше данни за т.нар. китайски вирус. Видяхте какво се случи от средата на март у нас. Според мен следващата година няма да е по-лека от тази, може би ще е малко по-лека, но при всички положения всичко няма да приключи толкова бързо, колкото ни се иска. Разбира се, имам надежда, тя не бива да ни напуска, но нека бъдем реалисти. Нека не бъдем големи оптимисти, а по-скоро реалисти. Като директор на най-голямата спешна болница у нас предпочитам да съм реалист и смятам, че поне до средата на другата година ще имаме много работа с ковид пациенти. Иначе бих казал, че годината беше изключително успешна за „Пирогов” като надграждане. Почти завършихме цялото подновяване на сградите на болницата по енергийна ефективност. Бяха отпуснати допълнителни средства от Министерския съвет. Ще бъде направен основен ремонт на още три основни сгради на болницата.

– Кое все пак е положителното в тази тежка година?
– Благодарен съм на младите ни колеги, на специализантите, че изключително отговорно поеха ангажиментите и смятам, че бъдещето на „Пирогов“ е точно на тези млади колеги, които понесоха голямата тежест на пандемията.

– Върна ли се наистина доверието в медиците?
– Да, показахме, че независимо че не е толкова реформирана и достатъчно добра здравната ни система, тя успя да се справи не по-лошо от всички европейски държави.

– Какво пожелание ще отправите към колегите си за предстоящата година?
– Да бъдат здрави, все така жизнеутвръждаващи, да се грижат за своите пациенти и семействата си, защото за да работиш нормално, трябва да имаш спокойствие в семейството си.

Визитка:
– Роден е на 19 септември 1966 г. в София
– Завършил е Медицинския университет през 1994 г.
– Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на „Пирогов“
– От 2006 до 2013 г. е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра „Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия“
– Преди да бъде избран за директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ през 2017 г., е шеф на Първа травматологична клиника в болницата

 

Монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене