Архитект от Гоце Делчев спечели специална награда от годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА на България!.

15 са победителите в седмото издание на годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА. Тази година конкурсът се проведе под мотото „Големите таланти имат нужда от признание“. Журито от утвърдени български архитекти определи победители от общо три категории – проекти, реализации и концептуални проекти, като в последната участваха и студенти по архитектура. Участниците бяха общо 85 с 164 представени проекта. Номинирани бяха 37, а спечелилите са 15 (9 приза и 6 специални награди). Те бяха обявени на 16 декември в специален филм.

Специална награда получи „ГИБ-2017“ – арх. Георги Белянов за проекта „Кула в Гоце Делчев“. Той е родомо от Гоце Делчев и с радост представя проекта за родния си град.

 

Произхождайки от желанието на местен меценат да инициира издигането на часовникова кула в Гоце Делчев — български град, не наследил такава знакова постройка от миналото си — проектът критично разисква и развива мотива на градската кула в контекста на съвременния български град. 

Подход

Проектът изследва хронологично и стилистично цялостното наследството на тази типология в пределите на страната, разглеждайки архитектурата на най-ранните османско-вернакулярни първоизточници, навлизането на различни западни течения на няколко вълни, и настоящото разпространение на национално-носталгични и ревиталистки кули.

Едновременно с това, проектът разглежда и еволюцията във функциите на типологията, която протича паралелно, но в значима степен и независимо от стилистичните движения, и варира от първоначалното и предназначение за контрол над обществото чрез контрол върху времето, през последвалото и широко приложение за предоставяне на времето за удобството на обществото, до вторично развилите се чисто естетически и урбанистични приложения на типологията, които просъществуват и до днес.

Становище
Проектът се позовава и впоследствие развива тази разкрита пластичност във функциите и значението на кулата, надживяла времемерния си произход и придобила други, еднакво значими обществени функции като устойчив архитектурен и градоустройствен мотив, притежаващ способността да обособява обществено пространство и да допринася към лика и характера на градската среда чрез самото си физическо присъствие.

С дизайна си, кулата в Гоце Делчев цели да бъде не просто маркер, но и катализатор за колективно градско пространство както около,Ю така и във самата нея. Чрез пълното отваряне на пространството по цялата височина на кулата, от инертен и затворен ориентир за време тя е превърната в активна публична структура, принадлежаща на хората и свободно използвана от тях.

Тази намеса във вътрешната тъкан на сградата цели продължаването на процеса на интерпретация и еволюция на мотива за градската кула за потребностите на 21-ви век. Проектът адаптира кулата в една архитектурна намеса, която е уместна и добавя стойност към контекста на съвременния град като възлово публично пространство в Гоце Делчев, което да бъде възприето и присвоено от гражданите и посетителите му.

Дизайн
Дизайнът е извлечен от традиционната ранна триделна композиция от каменна основа, варосано дървено тяло и камбанария от открита скелетна конструкция, които са разтълкувани във фундамент от грубо излят тъмносив бетон, стоманено тяло обвито в прозрачна метална мрежа и корона от стомана и стъкло. В преследването на първичната поетика на ранните народни първообрази, дизайнът се стреми да създаде архитектурен дух отвъд времето, коренящ се в естетика която е едновременно сурова, естествена и неподправена, и в същото време ефирна и искряща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене