Нежеланият за водач Вигенин пристигна „на пожар“ в Благоевград с подкрепление говорителят на БСП Ат. Мерджанов

вигенин 1

Областният съвет умува до късно снощи К. Нинова да е № 1 Е. Костадинов № 2

Нежеланият от структурите на БСП в Пиринско за водач на депутатската листа бивш външен министър Кристиан Вигенин пристигна вчера „на пожар“ в Благоевград с намерението да защити позицията си лично пред целия облас­тен съвет, който се събра да определи листата. Предвид конфликтната ситуация с не­го пристигна за подкрепа и говорителят на левицата Ата­нас Мерджанов, а бившият кмет на Благоевград Коста­дин Паскалев, който още в събота на националния съвет открито обяви, че стои зад кандидатурата за №1 в лис­тата на Корнелия Нинова и дори препоръча на Вигенин да се оттегли във външнопо­литическия отдел на партия­та, също го придружи и даже пи кафе с двамата в едно от най-популярните кафенета в центъра на града. „От две години не съм гово­рил и няма да го направя и сега, но, ако ме питате, на въпроса ви дали очаквам из­ненади на областното засе­дание, ще кажа само – не и в моята позиция“, така отгово­ри Паскалев на въпрос на „Струма“.

Вигенин отказа да съобщи какво възнамерява да каже на съпартийците си от Бла­гоевград и как смята да ги разубеди да го оставят водач на листата. На подмятане, че е голям куражлия да дойде в Благоевград и да се срещне с хората, които не го искат, Вигенин отговори: „Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!“

Затова пък Атанас Мерджа­нов не пропусна да използва комплицираната ситуация за малко партийна реклама и обяви, че БСП е най-демок­ратичната партия в България, защото все пак е възможно местните структури да обявят открито, че не искат някого за водач, при другите това би­ло невъзможно. Докато се изкачваше по стъл­бите за партийния офис в Благоевград, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов съ­що потвърди, че изразената от него на съботния национа­лен съвет позиция остава непроменена, т.е. той ще гла­сува за това областният съ­вет да реши кой да е водачът на пиринската листа. Преди заседанието, което се очакваше да продължи поне до полунощ, започна да цир­кулира слух, че е имало до­говорки за вариант Корнелия Нинова да е водач, а Емил Костадинов, който е фаворит на благоевградската органи­зация, да е №2, така всички ще са доволни и няма да има раздори. „Това е мое предло­жение“, припозна авторство­то общинският председател на Благоевград д-р Владимир Пандев. До редакционното приключване на броя социа­листите в Пиринско все още не бяха взели решение.

В същото време се разбра, че БСП – Петрич ще претендира за първото възможно място веднага след водача на депу­татската листа в област Бла­гоевград. ‘Това е категорично­то решение на петричките со­циалисти, взето на петото за­седание на тридесет и петата общинска конференция на столетницата в южния град, която се проведе през почив­ните дни“, съобщи вчера об­щинският лидер Димитър Капитанов. След проведените събрания в основните партий­ни организации партийните членове на петричката орга­низация на БСП са номинира­ли за кандидат-депутати Дими­тър Капитанов, Йорданка Ата­насова, Александър Главчев, Емил Костадинов, Георги Юруков, Костадин Дурчов и Хрис­то Малчев.

Капитанов обясни решение­то на конференцията така: „Всяка листа си има водач, в нея има и коалиционни парт­ньори. Ще видим как ще бъ­де конструирана бъдещата листа с местата за нашите партньори. С оглед на това искаме петричкият кандидат да бъде възможно най-близо до водача“, каза Капитанов, като не уточни дали има пред­вид второ, трето или четвър­то място.

Освен това, за да са сигурни, че ще имат име в избираема­та зона на листата, членове­ те на БСП – Петрич взеха ре­шение водачът й да бъде чо­век от областта. Те предла­гат това да е досегашният на­роден представител Емил Костадинов, а не лице от цен­тралното политическо ядро. Логиката на това предложе­ние е, че досега листите се оглавяваха от кандидат от столицата, след него се под­реждаха представители на коалиционните партньори или от гражданска квота, на трето място се поставяше име от организацията на най- голямата община – Благоев­град, и едва след това канди­дат от друга община. В отговор на въпрос ще се от­каже ли от надпреварата за влизане в депутатската лис­та, Капитанов беше предел­но ясен: „Категорично няма да се откажа!“.

Вестник „Струма

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене