Затворени до 31 януари: Молове, кръчми, фитнеси. Училищата отварят, но под условие

Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали ще останат затворени също до 31 януари. Детските градини яслите и учениците от 1 до 4 клас ще отворят след ваканцията на 4 януари 2021 г. Забраните за моловете също остават, с изключение на банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании. Продължава забраната за събития, конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари. Също така от 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях, съобщи министър проф. Костадин Ангелов.

Това са мерките, които предлагаме. Смятаме, че те ще продължат да дават ефекта, който ние търси, подчерта още той.

За това дали антигенните тестове ще се приравнят към PCR, Ангелов каза, че очаква до петък да имат нова дефиниция за тези тестове. Според работната група най-вероятно ще има такова приравняване.

Смъртността е 21,4 на 100 000, което ни отрежда второ място в ЕС и първо на Балканите. Има основания за оптимизъм, но много плах и начален, коментира доц. д-р Ангел Кунчев.

Предлагаме удължаване на мерките до 31 януари, както ги прочете здравният министър, каза ген. Венцислав Мутафчийски. От НОЩ ние винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и загинали, за да могат да достигнат достатъчен брой живи и здрави българи до достигане на ваксината. Ваксините вече се задават към България, затова трябва да бъдем още по-мотивирани да се запазим здрави и колкото се може повече хора да бъдат ваксинирани и да спрем тази агония в икономиката, в училището, в здравните заведения, в психиката на хората, каза Мутафчийски. призовавам всички българи да се ваксинират, добави Мутафчийски.

Възстановяваме от 4 януари учебния процес от 1 до 4 клас, като се отварят и детските градини, и яслите. Факт е, че децата в по-малка възраст са в по-малка степен преносители на заразата, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

При малките деца по-трудно е обучението в електронна среда и не е желателно децата да се занимават продължително време с електронни устройства. Прякото педагогическо взаимодействие е много важно, добави министърът. Ще приканим кметовете да дават разрешения ако родителите искат да задържат децата си вкъщи, става дума за децата в градините и яслите, и учениците в начален етап. Разумното е до 12 клас да останат поне още една седмица в електронна среда. Всяка седмица следим ситуацията. Това не значи, че до края на януари ще бъдат на електронно обучение, отбеляза Вълчев.

За 1-4 клас да не се провеждат в момента дейности по интереси, за да няма смесване на деца от различни паралелки, разясни още мерките Вълчев.

Социалният министър Деница Сачева отчете, че до момента имат подадени 4019 заявления от работодателите за компенсиране на близо 20 000 работници за малко над 9 млн. лева. Вече са извършени първите плащания за 230 работодатели. Остава мярката за 24 лева на ден. Предстои да имаме специално заседание на НСТС по тази тема, ще предложим мярката да се трансформира на 75% от осигурителния доход на заетите. Останалите мерки продължават да действат – мерките 60 на 40 и 80 на 20 продължават да действат до 31 март. До момента са изплатени 602 млн. лева по мярката 60 на 40, запазени са около 250 000 работни места, добави Сачева. По мярката 80 на 20 мярка, която е отворена и за самоосигуряващите се, са подпомогнати 1700 работодатели и самоосигуряващи се. Общо над 40 000 работни места са запазени в секторите хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм, каза Сачева.

За детските градини и училища, за родители, получаващи целева помощ, подадените заявления са 32 398, мярката продължава да действа. Родителите ще могат да кандидатстват за пари и през януари. От тези заявления досега са одобрени 10 532 заявления, съобщи още социалният министър. Те ще получат за цял месец една МРЗ, пропорционално за толкова седмици, колкото детето е било в дистанционно обучение. По мярката родители в заетост за детегледачка през 2020 от началото на пандемията са сключени 2650 договора и са изплатени 20 млн. лева за родители, ползващи такива услуги, коментира още Сачева.

Тя добави и че безработицата към ноември е 6,7 %, към декември бележи слаб ръст – 6, 78%. Смятаме, че няма да се повиши до края на декември. 226 013 са регистрираните безработни към днешна дата, а 205 528 души са постъпили на работа, отчете още Деница Сачева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. Същевременно, след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева. Министърът на икономиката заяви още, че съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок“, заяви премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес обсъди на съвещание с НОЩ и министрите противоепидемичните мерки.

Премиерът отбеляза, че въпреки че броят на заболелите у нас е доста по-нисък, а броят на оздравелите надхвърля заразените, страната ни е на 14-о място в Европа по заболеваемост. „Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки“, категоричен бе той. Премиерът Борисов акцентира, че с промените в противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес малките ученици да получат адекватно обучение в условията на пандемията, разчитайки на педагогическия надзор и обучението с учител, който да ги напътства. Премиерът Борисов каза още, че пандемията от COVID-19 доведе до нечувана финансова икономическа криза и води страните към банкрут. Някои от тях вече са с минус 15% дефицити. „Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро, малките и средните предприятия“, добави Борисов. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене