Медиците категорични: Затворете държавата

Празниците могат да вкарат мнозина в болниците

Предлагат ограниченията да продължат до Ивановден

Има риск при събиране на много хора

За по-строги мерки по празниците, затваряне на всички магазини с изключение на хранителните и дори за въвеждане на вечерен час призоваха медици, които работят на първа линия. Докторите са категорични, че мерките трябва да се втвърдят. Припомниха, че България е на челна позиция по смъртност от COVID-19. Дадоха за пример Германия, Нидерландия, Турция и Гърция, където мерките бяха втвърдени.

На среща с премиера Бойко Борисов и представители на ръководството на Българския лекарски съюз бяха категорични, че ограниченията не бива да се отменят.

“Настояваме да не се облекчават мерките преди празниците, защото не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните лечебни заведения, както и такива в интензивните отделения.

За нас всякакво охлабване на тези досега приложени мерки би било рисковано за здравната система веднага след празниците да изпаднем в още по-тежка ситуация, заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

“Отпускане на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни, предупреди и представителят на Световната здравна организация (СЗО) у нас доц. Михаил Околийски. “Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората”, каза Околийски и подкрепи министър Ангелов в запазването на действието на противоепидемичните мерки. “Това празнуване и желание на хората да компенсират тези несполуки покрай коронавируса много бързо може да се превърне в едно тъгуване по загуба на близки”, посочи Околийски.

“За мен мерките трябва да се разхлабят минимум една седмица след Коледните и Новогодишните празници. Всички знаем, че седмицата след Нова година също има много празници и именни дни, които водят до големи събирания и са предпоставка за разпространение на заразата. Това го казвам като професор по медицина и при положение, че министърът търси моето мнение”, заяви управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари половин България празнува Ивановден. Опасенията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата.

От Българския лекарски съюз предлагат техен представител да участва в работата на Националния оперативен щаб.

Правят пътна карта за ваксинации в страната

Имунизират ни пред РЗИ и магазини

7 болници в София разкриват кабинети за ваксини

В изнесени центрове предстои да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 голяма част от българите, които пожелаят да им бъдат сложени ваксини. Първият изнесен център вече е изграден пред Столичната регионална здравна инспекция. В него от началото на следващата година ще започне ваксинирането на здравни специалисти от първа фаза на ваксинационния план, които работят извън болниците – лични лекари, фармацевти, стоматолози и др. На ден ще могат да се ваксинират около 84 души в двата пункта с работното време от 6.30 до 20.30 часа. За една имунизация, която включва и преглед, ще се отделят по около 20 минути.

Центърът беше посетен и разгледан от здравния министър Костадин Ангелов, кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на РЗИ д-р Данчо Пенчев. Досега 7 болници в София са изявили желание за разкриване на имунизационни кабинети и медиците, които работят в тях, ще се ваксинират там. При необходимост ще се разкрият още два такива изнесени центъра пред големи хранителни супермаркети, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

“Гражданите могат да се информират от електронните табла, има къде да седнат, така че да спазват дистанция. На място ще има две линейки. Организацията в столицата е направена на достатъчно високо ниво”, коментира Ангелов при инспекцията на изнесения център.

До края на тази седмица директорите на шестте РЗИ, трябва да представят “пътна карта” на имунизациите в съответния регион, за да може да стане ясно какви са спецификите на всяко едно място. Директорите на РЗИ трябва да посочат точните места, където ще се извършва ваксинацията във всяко лечебно заведение. Това трябва да е кабинет, който да отговаря на всички изисквания за извършването на такъв тип имунизация, каза Ангелов.

София е готова за старта на ваксинация, след като ваксините бъдат одобрени. Ние създадохме подходящата организация за нужната логистика, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че общината е предоставила и 8 подкрепящи екипа, които да са на разположение на РЗИ, за да им помагат, когато започнат ваксинациите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене