Престижно! Банско и Боровец в Топ 5 на зимните курорти в Източна Европа

Родните курорти Боровец и Банско са съответно на второ и пето място в класацията на най-добрите ски курорти в Източна и Югоизточна Европа на онлайн изданието „Emerging Europe”.

За Банско се посочва, че е оживено градче и културен център от векове, далеч преди съвременността да го превърне в ски курорт. Градът запазва историческия си център, което го отличава от повечето ски курорти в региона, заради което предлага и повече разнообразни активности – възможност за посещение на музеи, етнографски центрове и т.н.

Пистите са с дължина близо 70 км, най-подходящи са за средно и много напреднали скиори, на голяма надморска височина и разполагат с машини за сняг. Недостатъкът е, че достъпът до ски зоната от града е само чрез един кабинков лифт, за който се образуват твърде големи опашки и често се чака и повече от час.

Склоновете в Боровец са разделени на две отделни ски зони, които предлагат дълги писти, подходящи за начинаещи и средно напреднали скиори. Общо има около 50 километра писти, обикновено безупречно поддържани и обслужвани от лифтова система, посочва изданието.

Настаняването е отлично с безброй възможности за хранене, като е на малко повече от час разстояние от столицата София. Според изданието обаче курортът предлага много малко възможности за напреднали скиори. На първо място в класацията на изданието е поставен грузинският курорт Гудари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене