Лекари от Гоце Делчев дариха вчера кръвна плазма

10 души, изкарали коронавирус, вчера дариха кръв в Кръвен център – Благоевград за извличане на кръвна плазма. Повечето от донорите са мъже, а болшинството от дарителите посочват конкретен близък човек, който се нуждае от кръвната плазма за лечението му от Ковид-19. Двама от дарителите на кръв вчера са били лекари от Гоце Делчев. Даряването на кръв за плазма в Благоевград става само в два дни – понеделник и четвъртък, за времето от 9 до 12 ч. „Даряването е в интервал от 3 часа, а не повече, тъй като до 6 часа след това саковете с кръв трябва да бъдат транспортирани в Националния трансфузионен център в столицата за извличане на плазма. Обичайно всеки дарител посочва име на лицето, което се нуждае от плазма, ние даваме заявка и още същия ден осигуряваме, ако има в наличност”, обясни д-р Бойка Даскалова, шеф на отделението на трансфузионна хематология в МБАЛ – Благоевград.

Желанието за даряване на кръв за извличане на реконвалесцентна плазма е голямо, вчера е имало към 20 души пред Кръвен център – Благоевград. Някои са върнати, тъй като предимство имат дарителите на плазма, а двата екипа в Кръвен център са зависими от технологичното време за транспортиране на саковете до София и връщането на заявените количества плазма.

„Вчера сме доставили 15 сака с плазма, предназначена за 15 болни от коронавирус, както и още 50 сака за други заболявания. Много лекари от Благоевград, Гоце Делчев, Петрич се излекуваха от коронавирус благодарение на кръвната плазма и те станаха най-големите дарители на кръв. Аз също чакам своя ред да даря кръв, след като изкарах коронавируса, тъй като майка ми бе излекувана от заразата с кръвна плазма“, добави д-р Бойка Даскалова.

Макар да са фиксирани само два дни за даряване на кръв за плазма, при неотложност хората могат да дадат и в други дни. В днешния ден кръв ще дарят няколко донори, които вчера са били върнати, като сред тях ще има лекарка от Петрич. Задължително е дарителите да носят положителен тест от PCR, от който са минали не по-малко от 40 дни. Лицата трябва да са на възраст от 18 до 65 г., като на място се прави допълнителна анкета относно здравословно състояние и употребявани медикаменти.

Припомняме, че даряването на кръв от изкарали коронавируса в Благоевград бе инициирано от бивши възпитаници на Езиковата и Математическата гимназия, след като десетки хора изявиха желание да станат донори. Тъй като към момента е невъзможно плазма да се извлича в Центъра по трансфузионна хематология в благоевградската болница поради липса на апаратура за плазмофереза, кръвта се транспортира до столицата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене