Медсестра от Благоевград в болница след повторно заразяване с Ковид-19

Медицинска сестра от Благоевград е повторно заразена с коронавирус. Тя изкарала коронаинфекцията през май сравнително леко, но преди около 10 дни се почувствала зле с проявена симптоматика. След като се установило, че е с вирусна пневмония и положителна проба от PCR теста, е приета за болнично лечение.

Лекарите вирусолози обаче са скептични по отношение на повторното заразяване с Ковид-19, доказано такива са 30 човека от общо над 60 милиона заразени, като това става чрез доста подробни изследвания.

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев от МВР болница това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил повторно. Според него по-скоро са се потушили симптомите и след това са се възвърнали. Има вариант новият коронавирус да стои по-дълго време в организма на човек и така той да развие симптомите повторно.

В МБАЛ – Благоевград в момента са хоспитализирани двама лекари и две медицински сестри с усложнения от коронавирус. През последните няколко дни се усеща леко намаляване на натиска върху лечебните заведения, броят на болните не е толкова голям, и могат да се намереят свободни легла, което преди 10 дни беше почти невъзможно. Остава относително висок броят на тежките случаи, отделението по реанимация е пълно с болни с дихателна недостатъчност.

Изключително тревожно е, че повечето от пациентите, стигнали до интубиране, не оцеляват. Иначе се забелязва лек спад на броя на новозаразенитес Ковид-19 в Пиринско – 105 за едно денонощие, от които 47 в Благоевград, сочи последната статистика на РЗИ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене