МОН с варианти! Кога се връщат учениците в клас?

Дистанционното обучение ще продължи до пролетта, а учениците ще се връщат в класните стаи на ротационен принцип. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев пред Канал 3, който обясни, че очаква сегашната ситуация да продължи до април-май.

„Ние не можем да си позволим да затворим децата до тогава. Те трябва да се върнат в класните стаи, дори и за една -две седмици. Не мисля, че ситуацията през следващите месеци ще позволява трайно пълно връщане на всички ученици до пролетта. По -скоро вървим към това да имаме вариант, при който да позволим частично връщане и редуване на класове, които са по-важни“, каза той.

Вълчев обясни, че най-неефективно е ученето в електронна среда за малките ученици, тъй като при тях взаимодействие с учителите трябва да бъде пряко.

Вълчев се зарече: Без нулева година. Видя как продължава обучението

Той посочи, че според изследванията колкото по-малки са учениците, толкова по-малко са заболелите учители и ученици.

Още в края на миналия месец просветният министър коментира, че след Нова година очаква в клас да се върнат малчуганите от начален етап, а останалите да се редуват.

Следващата седмица в четвъртък предстои да бъде взет решение за кои ученици на 4-и януари школата ще отворят отново врати за присъствено обучение.

До края на следващия месец пък трябва да бъдат доставени около 25 000 устройства, с които по думите на Вълчев трябва се обезпечи участието в онлайн уроците на най-проблемните училища.

Той посочи, че около от държавния бюджет са насочени към 50-60 млн. лв. за борбата с коронавируса, от които около 85% са за допълнително оборудване за дистанционното обучение.

По отношение на предстоящите изпити министърът обясни, че такива ще се проведат за 7-и и 12-и клас. Ако сред кандидат-гимназистите или зрелостниците обаче има болни или контактни, към момента от МОН не предвиждат алтернативен изпит, защото няма как да бъде равнопоставен на първия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене