Болницата в Разлог го закъса за лекарства за лечение на КОВИД 19

Проблемната ситуация е от две седмици до последните няколко дни. Липсват важни и много широкоспектърни  антибиотци, използвани за лечение на различни бактериални инфекции. Някои от тях включват менингит, интраабдоминална инфекция, пневмония, сепсис и са особено необходими при лечението на болни от Covid-19 при изготвена схема за лекуването на тези пациенти.

От болничната аптека в МБАЛ Разлог съобщиха, че правят съответните заявки, но получават по-малко от заявеното количество, и при установен контакт с колеги от болници в района, а и в страната е постъпила информация, че заради повишеното търсене на тези лекарства има забавяне в доставките. Всички те са внос, някои от Кипър и от други места и не се произвеждат от български фармацевтични компании.  Работи се по увеличаване на доставките и до тогава се ползват аналогични антибиотици и др.

В болницата в Разлог в момента има четири отделения, в които се лекуват пациенти с Covid-19 от четири общини. 78 легла са определени за прием, като 90 % от тях са заети. Лекарите и сестрите полагат изключителни усилия за осигуряване на максимално добро лечение на приетите, като сестрите дават дежурства, които са над нормалния работен график.

Търсят се максимално добри начини за осигуряване на медикаменти за лечението на коронавирус, за да има ефективност на лечението. През последните 2 седмици зарежданите  медикаменти не са в пълния обем на правените заявки, а някои от по-силните антибиотици свършват буквално за два дни. Големият брой пациенти, които се нуждаят от това лечение, както броя на по-тежките случаи е сред обясненията за бързото изчерпване, което предоставиха болнични служители.

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че са запознати с проблема, и веднага след, като е постъпила информацията се взимат незабавно мерки за ритмично снабдяване с липсващите лекарства. Създадена е организация и в рамките на един ден ще бъдат извършени доставки на нужните лекарства и е подготвена и схема за логистика и координация, за да не възниква подобен проблем и в бъдеще./bnr.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене