Асим Адемов: Изпращаме трудна година, осигурихме финансова помощ за българските земеделци до 2027 година

Асим Адемов е български евродепутат от ПП ГЕРБ/ЕНП. Той е родом от село Дъбница, община Гърмен. По професия е учител по български език и литература. От 2011 г. до 2015 г. е общински съветник от ПП ГЕРБ в Общинския съвет в Гърмен. Той заемаше длъжността на заместник-областен управител на Благоевград до началото на 2017 година, когато е избран за член на Европейския парламент

Изпращаме една сложна, тревожна и странна година. Каква е вашата лична равносметка за изминалите 12 месеца?

Вече сме на края на 2020 година, за която може да кажем, че беше една много трудна, необичайна, тежка и изпълнена с предизвикателства. Трудна година за всички нас, и за младите, и за възрастните, и за децата ни. Сблъскахме се с един невидим враг, който изключително много ни затрудни и промени доста неща в нашия живот. Но въпреки тази тежка и необикновена година, мога да кажа, че в личен план тя беше успешна за мен. Това го казвам, защото успях в работата си като евродепутат да защитя свои предложения, които имат пряко отношение към много хора в ЕС, разбира се и в България. Става въпрос най-вече за хора, ангажирани в земеделския сектор.

Като евродепутат кога Ви беше най-трудно?

Работата на един евродепутат никога не е лесна. Това го казвам на фона на виждането на една немалка част от обществото ни, която е на обратното мнение. Нашата работа е постоянно на фокус и се следи под лупа. В ЕП по време на сесиите има много и най-разнородни гласувания, които ние следим много внимателно. Защото понякога тези решения имат пряко отношение към нашите национални приоритети, а ние като представители на България сме длъжни да ги защитаваме. А това става всъщност не само при гласуванията в пленарна зала, а и в комисиите, в които работим. Понякога това се случва чрез много разговори с колеги от различни страни и политически групи. И това е само една част от работата ни, защото имаме и много други ангажименти не само в ЕП, но и в България. Затова казвам, че всеки евродепутат, който си гледа съвестно работата, никога не му е лесно.

За България успешна ли бе 2020 година през погледа на Брюксел?

При тази ситуация на пандемия в света е много трудно да се каже какво точно означава “успешна 2020”. Годината беше изключително трудна за всички страни, включително и за България. Почти няма сектор, който да не е засегнат вследствие на коронавируса. Икономика, туризъм, образование, култура, транспорт и т. н. Може би критерият за успех в тази ситуация е допускането на възможно по-малко щети. И в този смисъл мога да кажа, че за България 2020 г. е сравнително успешна.

Вие сте част от Комисията по земеделие и Комисията по култура и образование в ЕП. Всички се интересуваме как ще се компенсират различните сектори на икономиката. По какъв начин ще се помогне на земеделците?

Както казах в предишния въпрос, почти всички сектори бяха засегнати от пандемията, в това число и земеделският сектор. Преди всичко обаче ние трябва да сме изключително благодарни на хората от този сектор, защото благодарение на техните усилия, на техния труд, не се допусна здравната криза да се превърне и в продоволствена. Въпреки всички сътресения, не се допусна криза при снабдяването с хранителни продукти, нищо че първоначално много хора в Европа и света тръгнаха панически да се презапасяват. Но земеделците също понесоха щети и ще бъдат подпомогнати.
Аз дейно участвах при приемането на т.нар. извънредната мярка Ковид 19, благодарение на която българските земеделци ще получат и вече получават помощ от държавата в размер на 100 млн. лева за компенсиране на загубите вследствие на пандемията.

Друга помощ за тях е заложена в Регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика, където също взех дейно участие при защита на позицията ни да остане да действа правилото за преходната национална помощ. До влизането в сила на новите правила на селскостопанската политика за следващия програмен период, ще има преходен период от две години, през които ще продължат да се прилагат правилата от настоящия програмен период. По този начин нашите земеделци, животновъди и тютюнопроизводители, ще получават тази помощ от държавата ни още две години допълнително за референтните години 2007, 2008 и 2009.

И едно от най-важните неща, които успяхме да защитим, въпреки сериозната съпротива на някои колеги от големите страни-членки, бе моето предложение преходната национална помощ да продължи и през следващия програмен период 2021 – 2027 г. Предложението ми бе подкрепено с голямо мнозинство при гласуването в пленарната зала. Това означава, че през следващите 7 години нашите животновъди, отглеждащи крави, говеда, овце и кози, както и тютюнопроизводителите ще получават преходна национална помощ, но вече за нова референтна година – 2018 г.

Вие сте от Неврокопския край, познавате отлично проблемите на тютюнджиите? Моля Ви, бъдете откровен. Има ли бъдеще „зеленото злато” като препитание не само в региона, но и в страната?

За съжаление тютюнопроизводителите в последните години рязко намаляха, както в страната, така и нашия регион. Но колкото и да са малко те, все пак това са хора, за които това им е препитанието. И за това ние сме длъжни да се грижим за тях и тези позиции, които успяхме да прокараме в ЕП са изключително в техен интерес. Така че тези семейства, които се занимават с тютюнопроизводство ще бъдат подпомагани от една страна от държавата, а от друга страна се надявам техният труд и техният продукт да бъде оценен от фирмите, които изкупуват тютюна.

Често се прибирате в родния край, контактувате с местните хора, повечето от които разчитат на земеделието. Какво Ви казват те?

Да, откакто съм член на ЕП, аз никога не съм прекъсвал контактите с хората. Непрекъснато пътувам, както из нашия край, така и в страната. Интересът към работата ни в европейския парламент е разбираемо голям. Това е лесно обяснимо, защото все повече хора разбират ползите от членството ни в ЕС, както и какво значение имат решенията на ЕП за страната ни.

Задават ми въпроси, свързани политиката на ЕС в областта на земеделието, за мерките, за новите изисквания и промени. Най-важните промени за земеделските стопани са свързани с по-високите екологични изисквания, свързани с борбата с климатичните промени и опазването на околната среда, високите стандарти за качество на храните, здравето на потребителите, намаляване употребата на пестициди и хуманното отношение към животните.
Но да си призная, чух и думи на благодарност за гласуваните предложения, свързани с преходната национална помощ, за които споменах по-нагоре в отговорите си.

Вие сте учител по професия. Как оценявате ситуацията в българското образование на фона на новите предизвикателства, свързани с епидемията от коронавирус? В родния Ви край учителите справят ли се с преподаването в електронна среда?

За мен и за моите колеги, евродепутати от ЕНП, образованието е основен инструмент за развитие на всеки индивид. Доброто образование стимулира иновациите. Образованите младежи са фундамент на демокрацията. В едно общество, колкото повече образовани кадри има, толкова демокрацията в него ще бъде по-стабилна.

Видяхме по време на тази пандемия пред какви изпитания бяха изправени учениците, учителите и родителите. Трябва да похвалим българската образователна система, родителите и моите колеги – учителите, които адекватно успяха да се включат в онлайн образованието. Буквално за дни успяхме да овладеем ситуацията.

Но коронакризата и онлайн обучението показаха и някои пропуски, които мога да ги разделя в три групи предизвикателства. Нужна е по-добра свързваност в отдалечените райони. Видя се, че някои от преподавателите имат нужда от допълнителни обучения за онлайн преподаване. Третият проблем е свързан с оборудването на някои ученици, най-вече от малцинствените и уязвимите групи, които останаха встрани от този процес. Това не е проблем само на България, а на целия ЕС.

Виждате ли се с Вашите ученици и колеги, разговаряте ли с тях, търсят ли помощта Ви?

С някои от моите ученици се виждам, но повече възможности имам за срещи с моите колеги учители. Това е така, защото аз посещавам много училища, правя срещи с ученици, доста конкурси организирах за тях. Благодарение на тяхното дейно участие в моя конкурс “ Будителите на моя роден край, които трябва да помним”, издадох една прекрасна книга с будители от районите на Благоевград, Сливен, Смолян, Кърджали, Бургас, Разград и Търговище, предложени от учениците. Тази книга я подарих на учениците, на училищата им, на музеи, библиотеки, държавни и местни институции.

2020 година премина под знака на национални протести срещу правителството и главния прокурор. Какъв бе техният резонанс в Брюксел и каква е Вашата лична оценка за тях?

Аз не съм против протестите, първо защото те са неизменна част от демокрацията и второ, защото самият аз съм участвал в доста протести. Колегите ми от ЕП не се впечатлиха кой знае колко от нашите протести, защото тези неща не са изключение и стават в почти всички страни. Протести има във Франция, Германия, нормално е да има и в България. Но сме свидетели как този протест отшумя и се стигна дотам, че полицаите, охраняващи протеста, да са повече от протестиращите. И за това са си виновни самите протестиращи. От една страна, формите на протест отблъснаха повечето протестиращи, а от друга страна се разминаха, според мен, това, което искаха протестиращите и това, което целяха техните водачи.
Все пак изборите са съвсем близо и нека тогава да се види кой крив, кой прав.

Имаше ли национална кауза, която успя да обедини всички български евродепутати?

Българските евродепутати членуваме в различни политически групи и е нормално да имаме различни гледни точки по много теми. Но винаги има теми, по които имаме съгласие, защото са в наш национален интерес. Така напр. в предишния парламент такава кауза бе пакетът Мобилност. Сега например, когато се приемаше Общата селскостопанска политика, всички български евродепутати гласувахме единно, защото каузата бе защита интересите на българските земеделци.

Г-н Адемов, пожеланието Ви за Нова година към всички българи е…

Пожелавам на всички нас една много по-спокойна година, с много, много здраве! Дано да отмине по-скоро тази пандемия и да се върнем по-бързо към нормалния си начин на живот, да се срещаме спокойно с нашите близки, приятели. Децата да се върнат в училище, за родителите да има работа и по-високи заплати. Да има повече спокойствие и доброта сред хората!

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене