Благоевградските медици готови да се ваксинират срещу Ковид-19

В болниците и сред общопрактикуващите лекари в Благоевград започна изготвянето на списъци на желаещите да се ваксинират срещу Ковид-19 медици. Проверка на „Струма“ показа, че допитването е стартирало сред медиците от МБАЛ – Благоевград, като списъците трябва да бъдат представени до четвъртък, 10 декември, в РЗИ. „Аз лично ще се ваксинирам”, заяви болничният шеф д-р Огнян Митев.

Управителят на онкоболницата „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев обясни, че с негова заповед е пуснал сред колегите си инструкция и списък, който трябва да бъде готов до края на работния ден в сряда. „Аз съм с положително отношение за ваксините. Още като студенти са ни учили, че ваксината е най-мощното лекарство. По отношение на Ковид ваксините първо трябва да бъдат утвърдени от Европейската агенция по лекарствата, като към всяка от тях ще има кратка характеристика, в която ще бъдат посочени индикации и контраиндикации. Аз бих се ваксинирал, мисля, че това ще направят и повечето от 830-те лекари в Благоевградска област”, заяви д-р Георгиев, който е председател на Етичната комисия на БЛС в Благоевград.

Организация за изготвяне на списъци за доброволна ваксинация от вчера предприе и председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Благоевград д-р Дафина Тачова. „Днес получих на пощата съобщение от РЗИ, ще качим информация на сайта на Районната колегия на БЛС в Благоевград, така че всеки, който желае, може да се включи в списъка за ваксиниране. От моята групова практика всички 10 медици ще се ваксинираме. Нямаме колебания, защото джипитата сме изложени на ежедневен риск от заразяване. Днес съм прегледала 30 човека с Ковид инфекции, потокът от болни по никакъв начин не намалява и работим под огромно напрежение. Електронни направления за PCR тест все още не издаваме, тъй като фирмите доставчици не са отстранили проблема с електронните подписи, но издаваме направления на хартиен носител. Не знам докога ще издържим, ако така продължава. Ваксината срещу Ковид-19 ще ни осигури защита, вярвам, че няма да има проблем с лекарите, тъй като сред нас едва ли има антиваксъри“, добави д-р Дафина Тачова.

Общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова заяви, че по отношение на антиковидната ваксина имат семейно решение. Най-напред щял да се ваксинира нейният съпруг, хирургът д-р Николай Нешев, тъй като искал да я изпробва върху себе си, и след като се увери, че няма неблагоприятни въздействия, ще позволи и на нея.

Други медици, които са изкарали коронавируса, едва ли ще се ваксинират, тъй като считат, че са изградили клетъчен имунитет.

Националният план за ваксинация срещу Covid-19 ще се извършва в пет основни фази, като първо ще бъдат имунизирани медиците, тъй като те са поставени под висок риск от заразяване с Covid-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Доброволната ваксинация ще обхване медицинския персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен персонал.

в.Струма/Бетина Апостолова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене