Случаи на Трихинелоза в Неврокопско заради суджуци със съмнителен произход!

Има случаи на Трихинелоза в неврокопския край след консумация на суджуци и местни продукти с неизяснен произход. В навечерие на коледните и новогодишните празници, истинска луда мода сред хората в Пиринския край да си поръчват от местните продукти произведени от знайни и не знайни занаятчии и частни месари с месо от неизяснен произход. Само приложението Фейсбук Маркет бълва ежедневно частни оферти за домашни суджуци, пастърми, буркани с месо и пр.

Инфекционистите от които имаме информацията съветват много внимателно и отговорно да пазаруваме и консумираме месо. Разбира се влечението към потомствения носталгичен вкус на домашна храна в повечето случаи подвежда хората, но е едно да пазаруват от проверени майстори, търговски обекти и най – вече да правят всичко възможно да се информират какъв е произхода на продуктите влагани в това което купуват за трапезата си.

Припомняме че  Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни – домашни и диви свине, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, бурсуци, плъхове, мишки и др. По-голямата част от заболявания са регистрирани през зимния сезон.

Причинител на заболяването е малък животораждащ нематод Trichinella spiralis. Тя паразитира в домашните и дивите прасета, малки плъхове, мечки, лисици, диви гризачи.

Месото на болните животни не е променено на външен вид. Навлезлите от мускулните влакна трихинели са много малки и са невидими без микроскоп. Откриването на паразитите става чрез трихинелоскопиране на парченца месо взети от диафрагмата, езика, дъвкателната и междуребрената мускулатура на животните. Изследването се извършва от ветеринарните служби.

 

Предпазни мерки:

– да не се консумира домашно или дивечово свинско месо, непрегледано от ветеринарните власти. Месото от трихинелозни свине да се изгаря, а сланината им може да се използва.

– при кланета на домашни свине за лично ползване да се изпращат проби месо от диафрагмата и междуребрието за изследване във ветеринарната служба и консумацията на месото да става след получаване на резултата.

– домашните свине да не се пускат по дворовете, сметищата, животинските гробища и др., където най-често се заразяват.

– убитият вреден дивеч (лисици, чакали, вълци, порове и др.) трябва да се заравя дълбоко в земята, за да не се яде от хищни птици, гризачи, домашни и диви свине и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене