ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Британка на 90 – първата в света ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

Тя е първата, която е ваксинирана с препарата на Pfizer / BioNtech извън клиничните изпитания

 

Борбата срещу COVID-19 направи исторически скок напред, след като за първи път ваксината на Pfizer и BioNtech беше поставена на човек извън клинично изпитване, съобщават SkyNews и BBC.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

90-годишната Маргарет Кийнън стана първият човек в света, който получи медикамента като част от програма за ваксинация на Великобритания.

 

Кийнан, която живее в Ковънтри от шест десетилетия, но е родена в Северна Ирландия, получи ваксината в градската университетска болница в 6,31 ч. местно време във вторник.

 

Тя казва, че за нея е „привилегия“ и най-хубавият подранил подарък за рождения й ден, тъй като ваксината ще й даде възможност да прекарва повече време със семейството и приятелите си през новата година.

Великобритания стана първата държава в света, одобрила за употреба ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. С това беше дадена зелена светлина за започване на масова ваксинация.

 

Лондон вече поръча 40 милиона дози, които ще стигнат за ваксинирането на 20 милиона души.

 

Медикаментът трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни. Затова на първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из цялата страна.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене