Полицията в Разлог разследва организиране на кучешки боеве в белишкото с. Краище

Полицията в Разлог разследва сигнал за организиране на кучешки боеве в белишкото село Краище. Сигналът е срещу Ибрахим Мусли и е подаден от Муса Гагъм, който живее в близост до имота, където преди четири дни са организирани такива боеве. Мъжът дори заснел част от боя между две кучета, едното собственост на уличения Мусли.

Пред репортер на „Струма“ Муса Гагъм разказа, че подобни боеве се организират редовно, но сега са минали всякакви граници и са ги направили в селото, и то в чужд имот близо до къщата му. Той определи тези действия като брутално и варварско отношение към животните и не скри възмущението си от това.

„Това се е случвало в миналото доста често, но сега въпросното лице сгреши, като го направи тук публично, и успях да го заснема. Видеото е кратко, защото след като ме видяха, ги разтърваха. Това е продължило около половин час. Баща ми ги е видял, имало е и други кучета – кангали и други породи, които използват за боеве, но аз късно излязох и не успях да заснема и другите. Обикновено се събират на по-отдалечени места и правят нещо като турнири. Тези боеве бяха наблюдавани и от малолетни. Какво възпитание ще имат утре тези деца? Моят син често си играе на двора и ако беше видял това, щеше много да се стресира“, изказа възмущението си Муса Гагъм.

Той разказа още, че едното от кучетата, които е заснел на клипа, е на Ибр. Мусли. Мъжът не полага никакви грижи за него, дори не го храни, а кучето обикаля из селото и хората му хвърлят храна, за да оцелее.

Той разказа и друга потресаваща история. Преди около 7-8 години въпросното лице имало бял питбул. След такъв организиран бой с кучета животното е получило тежки наранявания, но мъжът не е положил никакви грижи за него. Два дни по-късно то умряло от раните си. Муса Гагъм допълни още, че преди две години отново е бил пуснал сигнал срещу въпросния мъж, след като пребил с брадва същото куче, което е заснел на клипа. Редовно го биел жестоко.

Със случая вече се занимава полицията в Разлог. Завчера Муса Гагъм е дал показания пред разследващите. Такива са снети и от Ибр. Мусли. Той е отрекъл организирането на боеве на кучета, като разказал, че цепил дърва и когато видял, че неговото куче е било съборено от друго, тръгнал да го разтървава. Клипът обаче, макар и кратък, показва друго.

На обясненията му жалбоподателят отговори така: „Дърва цепи в чужд двор, където няма дърва“, и поясни, че мястото е собственост на негови роднини, като допълни още, че без тяхно знание и разрешение Мусли е вкарал там кучетата.

Това не е единичен случай в района. Преди няколко години полицаи от Благоевград и Банско арестуваха 12 души след проведена съвместната акция с ГД „Гранична полиция“ във ферма в местността Почивачката между Банско и Баня. Акцията бе по сигнал отново за кучешки боеве, а на място бяха установени 32 лица и 9 кучета. Сред задържаните бяха мъже от Банско, Елин Пелин, Пазарджик, Хасково, Ботевград, Пловдив, дори и от съседна Гърция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене