Connect with us

Новини

Вижте кой и кога ще може да получи направление за PCR тест

Published

on

Ако пациент има положителен антигенен тест, той не може да получи направление за PCR. Ако обаче пациент има симптоми и му се назначи тест – PCR, а той пък се окаже негативен, след време при проява на симптоми, отново може да му бъде назначено изследване с PCR – за това няма ограничения.

Направленията ще бъдат издавани и се издават на хора, които са със симптоми. За издаването на електронно направление е необходимо човек, който има съмнения за коронавирус, да се обади на личния си лекар, който, след като прецени състоянието, му изпраща по електронен път код за дадена лаборатория,с който може да се изследва безплатно за COVID-19.

Ограниченията са само за пациенти, които са положителни с антигенни тестове. На база на положителен антигенен тест пациента има право на болничен, той се лекува по предписание на лекаря си, но няма право на безплатен PCR. Ние от Българския лекарски съюз се опитахме да спорим с НЗОК, за това че има неравнопоставеност между тестовете – при карантината на контактни лица, но не успяхме да се наложим.

Ако пък пациент сам си е направил тест за PCR и той е бил положителен, също няма право да получи направление за тестване от личния си лекар, при евентуални съмнения за повторно заразяване.

След положителен PCR, назначен от лекаря, обаче също не можем да му назначим втори след 14 дни, за да разберем дали се е изчистил от вируса. След като решението за издаване на направления за PCR беше обнародвано в Държавен вестник в петък , за два работни дни от новата седмица, вече имам издадени 5 направления, от които 3 са положителни.

Това, което е важно да знаят пациентите, е че имаме възможност да издадем електронно не само направление за PCR, ами и за пълна кръвна картина, утайка, C – реактивен протейн, диференциално броене и рентгенова снимка. Ограничение в тези изследвания също няма. Например, човек боледуващ от коронавирус, може да има нужда от няколко рентгенографии, за да можем да проследим и установим, как се развива болестта. Тези изследвания се издават електронно, ако пациентът има нужда от такъв тип диагностика. Това е крачка напред в навременната грижа. Имам пациенти, които след излекуване идват да ги прегледам и когато преценя им назначавам рентгенова снимка. Измененията в белия дроб при коронавируса са динамични и това може да наложи да се правят няколко рентгенографии, които няма как да бъдат ограничени.

В столицата на места продължава да има липса на някой от антибиотиците за лечение covid 19. Имах пациент, които не успя да открие предписания му от мен медикамент и се наложи да търсим и да преназначавам заместител. Важно е обаче пациентите да знаят, че заместител на предписан медикамент, се заменя след консултация с лекаря, който го е предписал, а не по предложение на фармацевта, защото именно лекаря е човекът, който е запознат най-добре със състоянието на своя пациент.

За момента все още няма съгласие рецепти да се дават по вайбър, когато става дума за пациент под карантина. Негов близък идва да получи рецептата, засега така процедираме, като разбира се, ако се наложи, може да позвънят от всяка аптека и да потвърдя или отрека за предписани медикаменти.

Автор: Д-р Гергана Николова

Новини

КОМИСИЯ ЩЕ ИЗВЪРШИ ОГЛЕД НА РЕЧНИТЕ КОРИТА В ОБЩИНАТА

Published

on

Нормализира се положението в община Гоце Делчев след проливните дъждове в края на миналата и началото на тази седмица. Изказваме благодарност на гражданите за активността и бързо подадените от тях сигнали, като разчитаме и занапред да ни информират своевременно за всякакви възникнали проблеми. Благодарим на всички служители и институции, които успяха да реагират бързо и адекватно на всички подадени сигнали и да овладеят ситуацията.

За да бъде направена пълна оценка на  нанесените щети по речните корита, е сформирана комисия, която ще направи оглед в града и населените места в общината.

За съжаление, все още някои жители на общината използват речните корита за свои нужди – изхвърлят всякакви отпадъци, изградили са стопански или други постройки и съоръжения, обособили са си обработваеми площи и градини. Недопустимо е речните корита да бъдат ползвани за такива цели и нужди. В тази връзка, кметът на общината издаде разпореждане, с което приканва всички хора от гр. Гоце Делчев и селата от общината, които имат подобни постройки или използват земята като лично стопанство, да разчистят тези площи и да приберат инвентара си, за да може да бъде освободено речното корито.

Сформираната комисия, която ще направи оглед на състоянието на реките и техните корита, ще направи проверка и на наличните обекти, постройки или земеделски стопанства, както и тяхната законност.

Събитията от началото на седмицата за пореден път ни показаха, че няма по-голяма сила от природата и всички ние трябва да се съобразяваме с това. В тази ситуация е необходимо всеки да прояви своята лична отговорност, за да не се допускат нови и още по-големи щети, които могат да застрашат живота, здравето и имуществото на жителите на община Гоце Делчев.

Continue Reading

Новини

Кристина Дунчева, спечели делото за домашно насилие

Published

on

Георги Трайков е осъден на глоба от 1000 лева плюс разноските по делото, наложиха му и ограничителна заповед

Майката, обвинена в убийството на двете си деца в Сандански – Кристина Дунчева, спечели делото за домашно насилие.  Георги Трайков е осъден на глоба от 1000 лева плюс разноските по делото.

Магистратите взеха и друго решение. Те постановиха издаване на заповед за защита в полза на Кристина. На Георги Трайков е забранено да приближава жена си Кристина на по-малко от 200 метра, както и да приближава на по-малко от 20 метра  местоработата й като касиер-домакин в гимназия в Сандански.

На 19 ноември две деца – момиченце и момченце на 3 и 5 години, бяха убити по особено жесток начин в Сандански. Обвиняема за престъплението е 32-годишната им майка – Кристина Дунчева.

В Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) не са постъпвали сигнали нито от бащата, нито от майката на убитите в Сандански деца.

Самият той отричаше да е упражнявал насилие. Двамата родители са били в бракоразводно дело.

Blitz.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al