Делчево в очакване на 200 гости от цяла България за Нова година въпреки пандемията

Гоцеделчевското село Делчево отново се оказа любима дестинация за новогодишните празници на хора от цялата страна. Въпреки епидемията от коронавирус и страха от опасния вирус. Вече са резервирани всички 200 легла в курортното селище от българи от различни краища на България. Местните жители – около 30 души, почти всички баби и дядовци, се молят само да не бъдат въведени още по-крути мерки срещу „пустия му ковид”, с които да се затворят и къщите за гости. За да могат и те покрай гостите си да забравят поне за няколко дни за вируса, да загърбят собствените си страхове и да се повеселят от душа и сърце на Нова година. Делчево ще посрещне празнуващите и с чисто нова улица, която минава точно под църквата „Света Богородица”. Тя е покрита с калдъръм, за да се запази автентичността на целия архитектурен облик на селото.

„Знаем как да посрещнем туристите, няма да се изложим. Напливът за Нова година е огромен. Вече отказваме на редовни клиенти, защото всичко е пълно. Лощото е, че в момента са затворени четирите механи тук. Дано след 21-ви декември ги отворят, за да може и там гостите ни да опитат от нашите местни специалитети”, заяви кметският наместник на Делчево – Иван Панайотов.

В населеното място в последните десетина години се вдигнаха много модерни къщи – не само нови, но и се ремонтираха стари постройки. Наемите на жилищата, които разполагат с всички необходими удобства, вървят различно. Средно нощувката е между 20 и 25 лева.
Къщи за 10-12 души струват между 200 и 300 лева на вечер. Има и по-малки къщи – за 6-8 души, в които наемът излиза около 140-150 лева.

Местните хора не крият, че са изплашени от върлуващата в страната ни епидемия от коронавирус. Затова спазват мерките за безопасност. Още повече, че почти цялото местно население е съставено от пенсионери, които са в рисковата група. Те гарантират, че и по новогодишните празници ще бъдат стриктни, за да предпазят и себе си, и гостите си от коронавируса. „Не ни ли затворят, то е сигурно, че ще осигурим незабравими празнични дни за нашите многобройни гости”, твърдят делчовалии.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене