Connect with us

ВИДЕО

ВИДЕО: В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА – Тайното светилище край Петрелик!

Published

on

Село Петрелик е част от Гоцеделчевския район (предишната Неврокопска околия). Гоцеделчевското поле – равна котловина, през която тече река Места. Полето, отвсякъде е заобиколено с планини, е дълго от северозапад към югоизток около 20 км и широко 8 -10 км с надморска височина около 540 метра. Климатът на района е средиземноморски до преходно-континентален. Почвеното разнообразие благоприятства разнообразно селско стопанство. В равнината се отглеждат тютюн (световно известната” неврокопска басма”), в нискoпланинските райони пак тютюн, лозя, а във високопланинските места картофи, ръж, някой фуражни култури. 

   Село Петрелик (най-вероятно от гръцкото ”петра” – камък; каменисто място, почва) се намира в южната частна Гоцеделчевското поле, на 2 километра от границата с Гърция, на 4 км. от общинския център град Хаджидимово, на 130 км. от областния център град Благоевград и на 230км. от столицата град София. Разположено е в подножието на малки възвишения, предпланини на Пирин, Родопите и Шилка. Покрай селото тече река Мътница(приток на река Места) – някога доста буйна, а сега през лятото почти прекъсва. По големина на землището селото е сред първите в общината.

Една от легендите свързана с името на селото, е тази около местността ПРОВИРАЛОТО. Това е природно изсечена дупка в скала, която според местните лекува.  Салната арка лекува болести, а мистиката и тайнството тук съществуват от хиляди години. Местните идвали от години при мъка и болка, да оставят част от себе си, дреха, конец или нещо подобно и по този начин да оставят мъката си или болестта. Мястото вече е трудно достъпно, защото се намира в гранична зона, но според изследователи това е автентинчоно светелище на й- древно от всички в региона.

   Голям римски мост и калдъръм над местността” Анатемата” подсказват, че наблизо е минавал важен път за Беломорието, а в местностите:” Гоздерово”,” Буек”,” Света Петка”, “Демирово” са открити селища – махали, археологически находки. В местността ”Бенгя” има много сгурии от топене на желязо, намерена е желязна кука, дървена поставка и други предмети, доказващи, че тук е имало пещи за топене на желязо и самоков – характерно за област „Мървашко”.  Според турски регистър от ХV век селото през Средновековието било зиамет, даден на Махмуд бей Рекяни, както и други околни села, например село Белотинци (сега Левкогия  в република Гърция)(НБКМ Ориенталски отдел,ф.89,арх.ед.19)Тогава селото наброявало 1800 българи,120 власи ,10 вдовици и само едно турско семейство и един турчин вдовец. Към1878 година в него живеели само българи , но започнали да се заселват и турски семейства от освободените български земи, които заграбили хубавите земи, а българите напуснали селото , като са се заселили в близките села Копривлен, Гайтаниново, Жостово и други . Поради това към края на ХІХ век В.Кънчов (М1,П1) сочи само 10 български и 50 турски къщи с население съответно 90 и 300 жители. По времето на Руско- турската освободителна война (1877\1878) тук не стъпва нито един български или руски войник. По силата на Берлинския договор от 1878 година Македония остава под турско робство.  Българска войска влиза в селото чак през1912 година (Балканската война). Тогава е взривена и джамията в селото. През 1912 година, преди българските войски да стъпят в Петрелик ,турците го напуснали, а българите от съседните села Жостово и Либяхово го ограбили и запалили, поради което до 1916 година то е запустяло, и представлявало жалки руини.  Първите жители (само турски семейства) се завърнали в селото в началото на 1917 година, в края на следващата година се заселили 8 семейства от село Волак, а през 1925 година още 40 семейства , прогонени от Беломорието. През 1926 година било открито първото българско училище, по това време било основано и читалището. Училището се състои от две стаи , а учителите идвали от вътрешността на страната поради липса на кадри. Училището е до 4 отделение (сегашен 4 клас) и след това учениците трябвало да ходят до село Жостово, за да завършат прогимназия. Те трябвало зиме и лете , в сняг и пек да ходят пеша на училище и да се връщат. Но поради немотия, бедност и бежанския живот малцина успяват да завършат прогимназия , а да не говорим  и за завършване на гимназия в град Неврокоп .

ВИДЕО

Не спираме да работим! Министър-председателят Бойко Борисов видя резултатите на място в община Банско, гр. Добринище

Published

on

Не спираме да работим! И днес министър-председателят Бойко Борисов видя резултатите на място в община Банско, гр. Добринище. След разговорите ми с него и министъра на образованието Красимир Вълчев се изпълниха много успешни проекти в община Банско.
❗Премиерът Бойко Борисов ми каза днес, че е одобрен и проектът за ремонт на сградата на Професионална гимназия по електроника и енергетика гр.Банско.
✅ Посетихме ОУ „Св. Климент Охридски“ в Добринище. 300 000 лв. бяха инвестирани там в ремонт на двора и сградата. Изгради се модерна европейска спортна площадка. Ремонтиран е и физкултурният салон. Тук учат близо 140 деца, на които със съдействието на местната власт сме осигурили отлични условия за обучение. Преподавателите в училището в Общината са доволни от двойното увеличение на учителските заплати и са мотивирани, защото за децата има модерни условия за обучение!
✅ Отпуснаха се и 190 000 лв. за саниране, подмяна на покрива и средства за преасфалтирането на двора НУ “Отец Паисий”.
✅ За СУ “Неофит Рилски” близо 70 000 лв. за ремонт и обновяване на физкултурният салон и 10 000 лв. за ремонт на парното.
✅ В с.Места за училище “Св.Св. Кирил и Методий” се правителството осигури близо 51 000 лв. за спешен ремонт на покрива и сградата.
❗Инвестициите в образователната инфраструктура са от ключово значение за икономиката на всяко населено място! Защото само с качествено образование, мотивирани преподаватели и европейски училища бъдещите поколения ще развиват общността !

Continue Reading

ВИДЕО

СВОБОДНИ ДУМИ – Как полукметът на Благоевград се изгаври с всички данъкоплатци!

Published

on

Всички които дължат данъци в Благоевград се съдят и осъждат, приятел на кмета се ползва от блага, дори му се вдига запора по дълга от четверт милион. Случайно ли е, че полукметът Томов яде и пие в заведенияата на въпросния?

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al