Проф. Светлана Шаренкова: Китай – социалната държава е възможна!

В днешно време Китай символизира и още нещо много важно – възхода и успеха на социалната държава!

Автор: Проф. Светлана Шаренкова

Китай е удивителна страна – с невероятните си мащаби – територия и население, с удивителни природни красоти, с богата история и култура, създала епохални постижения и дарила света с ключови открития, с богатство от хора искрени, трудолюбиви, талантливи.

В днешно време Китай символизира и още нещо много важно – възхода и успеха на социалната държава!

Летоброенето на социалистическия период в Поднебесната започва преди 70 години, на 1 октомври 1949 г., с обявяването на Китайската народна република като израз на мечтата на милиони китайци за по-достоен и мирен живот. Фактът, че България бе втората страна в света (ден след СССР), признала КНР, бе не само стратегически правилно, но и и далновидно решение, ясна позиция на подкрепа на един приятелски народ по избрания от него път.

Социалистически Китай, създаден под лидерството на Мао Дзедун, премина през различни исторически периоди, през възходи и застой, но неизменно укрепваше своето влияние в променящия се свят. Преди 40 години по инициатива на лидера стратег Дън Сяопин КНР започна реформи – за отваряне към света, за икономическо съживяване чрез конвергенция на доброто и успешното от двете системи, за утвърждаване на социализъм с китайска специфика и характеристики. Тези реформи се оказаха не просто успешни, те поставиха началото на невиждано в световната история икономическо чудо!

За 70 години Китай увеличи своя брутен вътрешен продукт от 30 млрд. на 13,6 трилиона долара, или 450 пъти. От изостанала и затворена, предимно аграрна страна социалистически Китай се превърна във водеща световна икономика.

За 70 години БВП на глава от населението нарасна от 70 щатски долара годишно на близо 10 хил. долара, а средната продължителност на живота – от незавидните 35 години до 77 години.

Но върхово постижение на Китай, което е особено актуално и поучително за нас българите, е фактът, че 700 хил. негови граждани успешно са изведени над прага на бедността, ежегодно десетки милиони получават по-достойно битие и по-висок жизнен стандарт, което е основната грижа и ангажимент на китайската държава към китайския народ.

В областта на външната политика Китай е на страната на мира, прогреса, взаимното разбирателство и сътрудничество – доказват го инициативи като „Един пояс, един път” и „17 + 1”. Благодарение на тези инициативи Китай днес е сред страните – лидери в съвременния многополюсен свят, а президентът Си Дзинпин се утвърди като един от най-уважаваните световни държавници.

КНР уверено гледа към бъдещето с дългосрочни, промислени и амбициозни стратегически цели – в икономиката, социалната политика, урбанизацията, екологията, духовността, във високите информационните технологии, в отбраната и т. н.

Всички тези впечатляващи постижения показват, че Китай достойно и оптимистично посреща своя държавен юбилей с една много важна поука: извърши реформи си по „китайски модел”, което опровергава заклинанията, че социалистическата държавна система е ретроградна, безплодена, провалена и погребана завинаги!?

Китай е успешен именно защото е социалистически!

Успехите на Китай са вдъхновяваща алтернатива на алчния неолиберален капитализъм.

Китай е доказателство, че бъдещето принадлежи на социалната държава!

Източник: Епицентър.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене