Народният представител Стефан Апостолов: Дебело искам да подчертая, че въобще не става дума за затваряне на държавата, затваряне ще има частично и то само за някои сектори

Приятели, мерките, които ще бъдат въведени от петък вечерта (27 ноември) ще са в сила само до 21 декември. Това означава, че на бизнеса и хората се дават няколко дни, за да могат да се реорганизират! Включително – на заведенията за хранен няма да бъде забранено да правят доставки по домовете.

Дебело искам да подчертая, че въобще не става дума за затваряне на държавата, затваряне ще има частично и то само за някои сектори. Правата за придвижване на гражданите свободно не се ограничават. Няма да има КПП-та, няма да се затварят паркове, няма да има вечерен час.

Магазините за техника, за строителни материали, за дрехи, за обувки, козметичните салони, сервизите за автомобили, фабриките, офисите и всичко останало, което не фигурира в Заповедта на здравния министър, няма да бъде забранено!

За спортуващите – спортът за лица над 18 години няма да бъде забранен, затворени ще бъдат само фитнес центровете.

Важно е да знаете, че с новите мерки се ограничава дейността единствено на местата, за които е доказано, че са най-големите разпространители на вируса и в които други мерки не могат да бъдат приложени.

Предвидени са и различни компенсаторни мерки за малкия и среден бизнес, които ще позволят той да се запази! Мерките като 60/40 и 80/20 продължават, предвиждат се и по 24 лв. на ден за всички работници, които ще бъдат пуснати в неплатен отпуск.

По отношение затварянето на детските градини и преминаването на онлайн обучение за учениците, както и във връзка с притесненията на родителите, че ще останат без доходи или че няма да има кой да им гледа децата, искам да кажа, че Министерството на труда и социалната политика е помислило и за тях.

Родителите на деца до 14 години имат възможността да получат помощ в размер на 610 лв., а за две и повече деца – 915 лева. Семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв. Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв.

Моля Ви – нека бъдем единни, нека спазваме всички правила и мерки, за да може да излезем от тежката ситуация. Всичко е в нашите ръце!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене