Нинова: Оттеглете бюджета, вече е неадекватен – играете си на доброто и лошото ченге, хората умират

Оттеглете бюджета днес, той вече е неадекватен – играете си на доброто и лошото ченге, докато хора умират в линейки. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде Агенция „Фокус“.

„По искане на ПГ на „БСП за България“ на 22 октомври народното събрание при това със завидно единодушие решихме следното. В срок до един месец Министерски съвет да актуализира и приведе в действие Националния план на Република България за готовност при пандемия. Този един месец изтече. Днес сме 24 ноември. Правителството на Борисов не е актуализирало и не е привело в действие Националния план. Какво означава това?

Това е още едно доказателство, че когато Борисов управлява България Народното събрание съществува проформа. Затова аргументирано твърдим, че той убива институциите, унищожава държавността и управлява авторитарно. Колеги от ГЕРБ, подкрепихте това предложение преди месец, направете си изводите сами“, коментира още Нинова.

„Въпреки тежката криза той отказва да създаде ред, предвидимост и сигурност за хората. Правителството продължава да действа на принципа проба-грешка и след това все някой друг е виновен. Играете си политически игрички на гърба на народа. Вчера министърът на здравеопазването обяви нови мерки под условие, ако бъдат одобрени от Министерски съвет. Сега ще чакате два дни реакциите на хората“, каза още Нинова.

По думите й новите здравни мерки по никакъв начин не са подкрепени с помощ за бизнеса и с грижа за хората.

„Изникват много въпроси, които вълнуват хората. Например тези родители, които ще останат вкъщи да гледат децата си как ще бъдат компенсирани, ако са си взели платени и неплатени отпуски“, попита още Нинова.

Тя попита и какво да правят и самоосигуряващите се. „С тези аргументи искам да кажа, че бюджетът, който искате да гледаме днес вече е неадекватен на новата ситуация. Спрете с това безумие. Има алтернатива, има други решения, разумни, спокойни, държавнически и с грижа за хората. Предлагаме ви ги. Ако искате ги чуйте“, допълни още лидерът на БСП.

Според нея правителството трябва да актуализира Националния план за действие при епидемия, да оттеглят бюджета и ако бъдат приети здравните мерки, той да върви с икономически и социален план.

 

Парламентът обаче отхвърли предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за оттегляне на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

 

„За“ предложението гласуваха 71 народни представители, „против“ – 86 и „въздържали се“ – 9.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене