Седем години затвор ако убиеш мечка

Без име

В България сме успели да запазим до момента една от най-стабилните популации на мечки в Европа, но напоследък това се променя. 
Със следващият репортаж искаме да ви представим мечките в една по-различна светлина и да ви призовем към опазване на този животински вид.

На 3000 декара се разпростира „Тъмната гора“. В нея човекът не се намесва със своите закони за природен ред. Единствените правила са тези на естествения подбор, където по-силният оцелява.

Тръгнали сме към „Тъмната гора“ с надеждата да намерим и покажем кафява горска мечка. Напуснахме града с неговата шумяща от всякъде цивилизация, простихме се с обхвата на телефоните. Тръгнахме неизвестно къде, доверявайки се изцяло на Абдула от ДГС Гърмен.

–          /Абдула Кючуков – отговорник по лесозащитата/ От тук започва границата на резервата „Тъмната гора“. Останалата част от горските територии е нашето стопанство.

Преди да стигнем до дома на една от кафявите мечки в Родопите се срещаме с хора, които да ни разкажат за нея.

–          /Стойчо Дишлянов/ Имаше един случай на нападение от мечка на един смолар. Смоларят ходи от дърво на дърво и точно едни от дърветата, които са били за засмоляване са до една скала, а тя с двете мечета под скалата. Излязла над скалата отгоре на високото и наблюдава мечетата, а през това време смоларят зарязва площадките и тя си помислила, че той ще нападне малките мечета. От там се спуска, поваля го на земята и с купчината от вършина го затрупва, без да го убива, обаче го затрупва. Той се уплашил и от там на тичане тук в стопанството и върти стопанството и само вика „ме…ме…ме“ и никой не може да разбере този човек дали е пощурял.

Хората все по-често навлизат в територията на мечката, намалявайки храната, на която тя разчита, и принуждавайки я да се доближава до селата, за да търси нов източник за прехрана. Това води до по-чести срещи между човека и мечката.

–          /Али Скендеров/ 84-та година, АПК-то тогава изкарваше овцете по балкана – август месец предимно – там бяха кошарите. Една мечка стръвница се научи да влиза вечер да ги яде и се разбрахме да изпратим писмо да Окръжния съд да я осъдим. Окръжният съд я осъди и решиха да я утрепем. Отидохме до кошарите, направихме едно чакало на 10 метра високо, добре, ама изкара късмет, 6 вечери лежахме там и не дойде.

Мечката е знак за високо продуктивна и здрава гора, богата на билки, гъби и горски плодове – тя се храни предимно с тях и е важен разпространител на растения.

В момента в Родопите живеят три възрастни мечки и три малки мечета. Мечката е пример за грижлива майка. Тя никога не изоставя своите малки.

Неусетно стигаме до постоянното местообитание на една от възрастните.

–          /Абдула Кючуков/ Тук под нас има скала, където е леговището на мечката.

Горе на чакалото бяхме в безопасност, но целта е да се приближим максимално. Ако ни подгони, на кратки разстояния тя може да тича със скорост 45 км. в час.

Колкото повече наближаваме местообитанието на мечката, толкова по-силно се надявам да не я намерим, намерихме вече нейните стъпки, знаем къде се храни.

Какво прави една мечка стръвница?

–          /Абдула Кючуков/ Ние тук нямаме мечка стръвница, а само кафява горска мечка, над нас са малините, тя излиза от скалата и се храни – това е част от менюто на мечката. Тук по-долу видяхме стъпки от мечка.

Когато през зимата храната не достига, мечката убива по-дребни от нея животни. Тя се страхува от човека и няма да го нападне, ако не се почувства застрашена. Ние за това продължаваме с повишено внимание да навлизаме все по-дълбоко в гората. Наближаваме скалата, върху която си почива през горещите дни. Знаем, че тя вече е подушила своите неканени гости.

Не знам дали се намираме в сърцето на „Тъмната гора“, някъде по артериите наистина е много тъмно и на всякъде виждаме следи от мечки.

Стабилната меча популация е скъпоценна част от природните ресурси на страната ни. /Тв Запад/

www.novamesta.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене