Адвокатът на майката от Сандански: Свекър й я е насилвал сексуално

Майката от Сандански, задържана за смъртта на двете й деца, остава за постоянно в ареста. Това реши днес съдът в Благоевград.

Невръстните деца – момче на 5 години и момиче на 3 години, бяха открити мъртви в дома им в четвъртък.

Според адвоката на Кристина – Маньо Алексиев, тя е била жертва на домашно и на сексуално насилие в семейството си.

Пред съда тя не е признала или отрекла да е извършила двойното убийство, а само е помолила да бъде пусната под гаранция.

„Нищо не каза, освен че моли съда да бъде третирана по-снизходително и да й бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, без да обяснява защо. Тя не показа с нищо да е физически е неразположена или до такава степен притеснена, че да се наложи някаква външна помощ”, заяви Красимир Аршинков, съдия в Окръжен съд Благоевград.

Да, аз казах, че ключът се е намирал от вътрешната страна на вратата, че майката е била в стаята с мъртвите деца и е имала кръв по ръцете и дрехите. Не може и не следва обаче да се направи категоричният извод, че тя е действителния извършител. Човек може да заключи вратата отвътре и да излезе по различни начини. За момента жената заяви, че не е извъшила престъплението”, разказа Маньо Алексиев.

Адвокатът разказа, че познава Кристина от 10 години. Седмица преди убийството тя дошла в кантората му силно притеснена, че мъжът й Георги може да вземе й децата.

„Беше неузнаваема и смачкана психически. През цялото време плачеше, че иска да й се помогне, да се отърве от това бреме и да спаси децата си”, поясни Алексиев.

Адвокатът обясни, че за да отстъпи родителските си права върху децата, Кристина е трябвало да преживее много насилие и заплахи от мъжа й Георги.

Два дни преди убийството е водена на различни места и са я накарали да подпише споразумение, че ще вземе децата при себе си, но ще остане да живее при бащата”, каза още адвокатът.

Проблемите в семейството на Кристина и Георги са започнали веднага след раждането на първото им дете. Адвокатът разказа, че младата жена е била жертва на жестоко насилие, както от мъжа й, така и от неговия баща.

Тя е била насилвана сексуално и от бащата на Георги. Освен това е била бита и затваряна в дома им. Двамата се обръщали към нея с думата „гюбре”. Каза, че децата са изпитвали ужас от дядо им, дори са имали тикове”, заяви адвокат Алексиев.

Адвокат Алексиев твърди, че Кристина му е казвала, че децата изпитват ужас от баща си и се страхуват. „Едното дете получава тикове винаги, когато бащата започва да говори на висок тон. Преди време едно от децата е бръкнало в шадраван и да си намокрило ръката, а той го е заставил „Легни, стани, легни, стани“. С риск да бъда съден за разпространяване на клевети, но вчера, докато бях поканен в полицията в Сандански, случайни граждани ме питаха, явно разпознавайки родителите ѝ: „Вие ли сте адвокат на Кристина? Обяснете на тия хора и тая полиция, че тук делото повече не може да остава. Направете всичко възможно делото да се гледа на друго място“. Неговата сестра била любовница на високопоставен в полицията, всеки ден е в компанията на този човек и в автомобила му. Съпругът на Кристина я бие през ден, тя постоянно ходи по улиците посинена. „Спасете я от този ужас“, ми казваха хората“, допълни адвокатът на арестуваната.

Сестрата на Георги е любовница на полицейски началник, даже и вчера е била с него по коридорите на полицията, затова хора ме  съветваха да изнесем делото от Сандански и да се гледа в София. Водена  е на психиатър, който заявил, че няма психично  заболяване, а става  въпрос за силно депресивен и потиснат изтормозен и уплашен  човек.

 

Кристина бе уплашена за децата си, манипулирали са я, за да и ги вземат. В исковата молба на Георги за правата над децата се прави внушения че не е майка и няма родителски капацитети че не може да си гледа децата, а той може и  затова иска да и бъдат отнети. В същото време не и дава да напуска дома и да води дела, а да подписва споразумения каквито и бъдат продиктувани. Аз и вярвам каза адвокатът. Той я описа като добронамерена и лъчезарна допреди да заживее с Георги. Децата били бити от Георги, малтретирани с „легни стани, легни стани“ с цел възпитание. Това  стана ясно от изявлението на защитника и Маньо Алексиев, който разказа  потресаващи неща за отношенията  между Георги и Кристина.

Той  е  категоричен – Аз и вярвам..! Вярва, че тя не може да извърши подобно  престъпление….  Братът на Кристина се завърнал от Австрия след като разбрал за  трагедията. Той разказа, че сестра му е имала постоянен контакт с него  и адвокат си, търсила е помощ, в отношенията с Георги, искала да се  спаси от него и семейството му, но да си вземе децата…   

 

Припомняме, че в четвъртък около 17, 30 ч горският служител Георги  Трайков повикал полиция, защото жена му Кристина Дунчева е заклала двете им деца – 5-годишното момченце Васил и 3-годишната му сестричка  Ивон. И двамата родители били отведени в местното РПУ, което е на  метри от къщата им. При огледа са иззети два ножа и сатър.  Разпитите продължили до малките часове на нощта с участието и на  психолози от МВР. Почти през цялото време Кристина не била адекватна,  говорела несвързано.  Накрая признала  за ужасното престъпление и  казала с поглед, забит в земята: “Искаха да ми вземат децата. Нека  сега да ми ги вземат! ” 

Ако се докаже вината на Кристина, тя може да получи от 15 години затвор до доживотна присъда без право на замяна.

Очакват се и резултатите от експертизите, които ще покажат какво е било психическото състояние на жената в деня на убийството.

 

Снощи десетки жители на града се събраха, за да почетат паметта им. В Сандански всички коментират двойното убийство. В социалните мрежи потребители обвиняват 32-годишната Кристина, но има и такива, които не я винят.

„Лесно е да обвиняваме хората. Не е редно да говорим, когато не сме наясно със ситуацията”, смятат част от жителите на града.

Местните настояха институциите да обръщат много повече внимание на сигналите за домашно насилие. Погребението на децата се състоя в събота сутрин.снимка: Nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене