Огнище на коронавирус в Дома за дементно болни в Симитли, от 54 тествани 26 са положителни

26 лица от Дома за дементно болни в Симитли са с коронавирус. Огнището е установено след изследване, направено по инициатива на РЗИ преди три дни. От 54 тествани пробите на 26 са положителни. От тях 8 човека са от персонала, 5 лица са от социалната услуга за лица с физически увреждания и 13 от потребителите с деменция, заяви Ивайло Гоцев, ръководител на социалното звено към община Симитли. По думите му всички останали изненадани от голямата бройка заразени, тъй като хората са без симптоматика и се чувстват добре. Установените с положителни проби потребители на социални услуги са изолирани в самостоятелни стаи, а заразените служители на персонала са по домовете си и са карантинирани заедно със своите семейства. На здравите социални работници, които продължават да се грижат за болните хора, са осигурени специални предпазни облекла, маски, ръкавици. Сградата е подложена на пълна дезинфекция, каквато е била направена и преди 5 дни.

Ето какво заяви пред радио „Фокус” ръководителят на социалното звено към община Симитли Ивайло Гоцев.

– Г-н Гоцев, днес /б.р. вчера/ стана ясно, че в социална услуга на територията на община Симитли са установени потребители и персонал с положителни тестове за коронавирус. За коя услуга става дума и за колко души?

– За съжаление поводът за днешния ни разговор не е приятен, но това е действителността. Преди три дни бяха извършени изследвания в една от нашите социални услуги. При тестването бе установено, че част от потребителите и персонала в социалната ни услуга за лица с деменция и физически увреждания са положителни. Става дума за услугите, които се предоставят в сградата, намираща се в бившето поделение. При направени 54 теста бяха установени 26 лица, които са положителни. От тях 8 човека са от персонала, 5 лица са от социалната услуга за лица с физически увреждания и 13 от потребителите с деменция. Важно е да отбележим, че тестването бе извършено не защото имаше хора със симптоми, а по инициатива на Регионална здравна инспекция – Благоевград. Искам да подчертая, че нито един от положителните случаи няма никаква симптоматика дори към момента. Хората се чувстват добре. Искам също да отбележа, че ние спазваме всички правила за безопасност, спуснати от здравните власти. Откровено, бяхме много изненадани от резултатите, защото всички се чувстват добре.

Обикновено когато имаме някой служител или потребител, който не се чувства добре, то при персонала хората си остават вкъщи, а при ползвателите на услугата същите се отделят в самостоятелна стая. Освен това, когато става дума за потребители, които не се чувстват добре, то винаги се свързваме с техните лични лекари, за да ни кажат какви конкретни действия да предприемем. Правим това, защото лекарите могат да ни дадат най-добрия съвет, дори когато симптомите на потребителите не са свързани с пандемията. Подчертавам – имаме процедури, които стриктно спазваме.

Връщам се на Вашия въпрос. Наистина бяхме много изненадани, когато получихме резултатите от тестването, защото никой няма симптоми, а потребителите на социалната услуга са хора, които попадат в най-уязвимата група. Както знаете, това са хора, които са възрастни, над 65 години, с придружаващи заболявания. Обикновено при такива хора симптомите се изразяват или веднага, или по-бързо. Но повтарям, че тези хора нямаха и продължават да нямат симптоматика, която да подскаже, че имат някакъв проблем.

– Какви мерки сте предприели като организация в социалните услуги, в които имате установени случаи на коронавирус, предвид на това, че част от положителните са лица от персонала?

– На първо място сме предприели всички специални защитни мерки, с които да предпазим хората – както тези, които са част от персонала, така и потребителите. Тези, които са установени с положителни проби от работещите, са по домовете си и са карантинирани заедно със своите семейства. Потребителите, които съответно живеят в центъра, са отделени в самостоятелни стаи. Персоналът, който все пак трябва да се грижи за тях, е със специални предпазни облекла, маски, ръкавици. Тоест прилагат се всички предпазни мерки. Тук искам да отбележа и още нещо важно – преди 5 дни бе направена пълна дезинфекция на сградата, днес ще бъде извършена още една. И още нещо важно – още от месец март със заповед на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и моя заповед сме ограничили всички външни посещения в домовете за социални услуги. Въпреки че не допускаме външни посещения, то постоянно информираме хората за състоянието на техните близки, това ще направим и в момента. Това е наша грижа. Така че изолирали сме болните, изолиран е персоналът. Направена е реорганизация в графика на социалните услуги. На този етап мисля, че сме предприели всички необходими стъпки, за да предпазим  потребителите и персонала, защото това е най-важното за нас.

– Понеже споменахте, че тестването на потребителите във въпросните социални услуги е било рутинна дейност от страна на Регионална здравна инспекция – Благоевград, то в друга социална услуга на територията на община Симитли правени ли са тествания?

– Ние тестове правим периодично. Само преди 1 седмица изследвахме част от колегите, които работят в социалните услуги. Преди 2-3 седмици отново правихме. Така че ние периодично взимаме тестове на персонала, защото само той има контакт с външния свят. Потребителите не излизат. Те са ограничени още при спускането на мерките, свързани с пандемията. Тоест хората в социалните услуги нямат контакт с външния свят. Затова си позволяваме да тестваме персонала. И ще продължим да го правим. Отново казвам и заставам зад думите си – до този момент нямаме хора, които да са настанени в социалните ни услуги и които да имат някакви изразени симптоми, които да ни притеснят. Личните лекари, които се грижат за потребителите, винаги се отзовават, когато имаме нужда. Имахме само един случай, при който потребител не се чувстваше добре. Тогава със съдействието на личен лекар и социален работник човекът бе хоспитализиран. Впоследствие се оказа, че човекът няма Ковид-19, а друго заболяване.

– Тоест, може да кажем като заключение, че община Симитли и Социално звено – Симитли вървите „една крачка напред пред вируса” чрез извършването на периодични тестове, така че евентуално, ако има положителни лица, да бъдат установени в съвсем ранен етап?

– Да, точно така. И още нещо много важно – всички разпоредби на здравния министър, на здравните власти и всички, които са свързани с предпазни мерки, при нас до голяма степен са доста по-засилени. Дори мога да Ви кажа, че ако например имаме служител, който се е почувствал неразположен и си е бил няколко дни вкъщи, преди да се върне на работа, изисквам да има отрицателен РCR тест. И нашите служители приемат това с голямо разбиране, защото те знаят, че се грижат за хора, които са най-уязвими. Ние сме на първата линия. За добрата организация при нас свидетелства и това, че ние нямаме нито един хоспитализиран служител или потребител. И не, пречката не е, че няма легла в болниците. Напротив. Съдействат ни. Но просто не се е налагало да стигаме до лечебни заведения. На този етап смятам, че се справяме много добре.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене