Министър проф. Костадин Ангелов: В Благоевград натискът върху системата е голям, ситуацията е сложна

Излекуваните за седмица са 5766, а общо за тази седмица са 3105 души. Заетостта на леглата за неосложнени пациенти е 46%, а за интензивни – 25%. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на традиционния брифинг на здравните власти.

Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен.

“Ситуацията в страната е сложна. Виждате, че мерките, които предприехме, не получават нужната подкрепа от гражданите. Все още се ширят становища, че няма такъв вирус или че ние влияем отрицателно върху свободата и правата на хората. Наблюдавам какво се случва в обществените медии относно “зелените коридори”. Решението беше широко обсъден с представители на възрастните хора и на магазините за пазаруване не в присъствен вариант, а по телефона”, заяви Ангелов.

В самото начало когато започна всичко установихме, че този коридор не е достатъчен, увеличихме с 1 час и после преместихме коридора след обед. Сега разбираме, че този коридор носи някакъв вид несъгласие за магазините.

Сега отново експертите мислят как да направят марката, така че да съхрани живота на тези хора. Ние сме във война и трябва да успеем да опазим живота на колкото се може повече български граждани. Колко пъти трябва да ни опровергае вируса със своето поведение. Пак казвам, ние не знаем почти нищо за него. Хиляди са публикациите, които са в двата полюса. Говорим за мерки в грипна епидемия, Този вирус държи ли се като грипа. Много хора говореха, че той така ще се държи, щяха да си късат дипломите. Ето такава е ситуацията, отново няма доверие, заключи проф. Ангелов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене