Упражнения при Наличието на Hallux Valgus – за По-Красиви Стъпала Без Болка!

Съществуват определени здравословни и медицински проблеми, за които хората просто се срамуват да говорят. Някои от тях, като акнето, не можем да скрием. Но други успешно „притискаме“ в неудобни обувки. Макар и всъщност да искаме да крещим от болка, когато ходим по улицата. Едно от тях е т. нар. „изкривяване на първия и втория пръст на ходилата“. На медицински език е наричано Hallux valgus.

Бунионите са често срещано несъответствие на големите пръсти на краката. Те започват забележимо да се придвижват към външния ръб на стъпалото, където се струпват и по-малките пръсти. При деформацията, като hallux valgus , метатарзофалангеалната става се пренатяга. В резултат на това може да се развие болезнен  артрит на големия пръст на краката (hallux rigidus).

Единият от вариантите за третирането на проблема, предлагани от съвременната медицина, включва тежка и скъпоструваща хирургична намеса. Но съвременната технология е напреднала до такава степен, че да предложи и някои по-достъпни алтернативи. Те разчитат на изцяло натуралния подход за изправянето на пръстите на краката.

Кое предизвиква появата на халукс валгус? Мога ли да се справя с проблема по естествен път? Има ли специализирани упражнения за изправяне на пръстите на краката, които да извършвам вкъщи? Какви обувки трябва да нося?

Научете отговорите на всички тези въпроси, изчитайки изчерпателната ни статия по-долу!

Какво Е Hallux Valgus? Кое Го Предизвиква?

Hallux valgus, наричан още бунион, е деформация на първата метатарзофалангиална става на стъпалото. Характеризира се с медиално отклонение на първото метатарзално и странично отклонение, със свързано сулуксация на ставата.Това състояние е един от най-често срещаните проблеми с краката при възрастното население. Среща се при близо 35% при индивиди на възраст над 65 години. Като жените са по-засегнатата част от човечеството.

Халукс валгус обикновено е изключително болезнен за страдащите. Състоянието допълнително се утежнява при ходене, носене на тежести или на обувки с тесни токчета и остри върхове. Всъщност, това са и факторите, предразполагащи към неговото възникване. Симптомите често присъстват известно време преди представянето, но се влошават по честота и интензивност с напредването на времето. Ако сте диагностицирани с бунион, не е задължително да прибягвате до скъпоструващи процедури. Можете да се обърнете и към алтернативи, като коректора за пръсти на краката OrthoFix.

Най-заплашени от халукс валгус са:

 

  • Жените;
  • Хората с нарушения на съединителната тъкан;
  • Страдащите от синдроми на хипермобилност;
  • Носещите тесни и неудобни обувки;
  • Професиите, включващи тежка физическа дейност;

 

Кои Упражнения Помагат за Изправянето на Пръстите на Краката?

Hallux valgus винаги е комбинация от различни патологични процеси. Изкривяването на палеца е придружено от промени в кожата и бурсит. Впоследствие, останалите пръсти също започват да се изкривяват. Това води до болезнено напрежение.

Нехирургичните стратегии, като упражнения за физиологична терапия, могат да помогнат за забавяне на прогресията. Те са свързани с разтягането на пръстите на краката. И ще ви помогнат да поддържате ставата между палеца на крака и останалата част на стъпалото подвижна. Като, в същото време поддържате гъвкавост и укрепвате мускулите, които ги контролират.

Ето упражнения, които могат да бъдат от полза за страдащите отHallux valgus:

  • Разтягане на пръстите на краката. Изпъването на пръстите на краката ви може да ви помогне да ги задържите и да компенсирате болката в краката. Насочете пръстите си напред за 5 секунди и след това ги извийте за 5 секунди. Повторете 10 пъти.
  • Сгъване и свиване на пръстите на краката. Притискайте ги към твърда повърхност като стена, за да ги огънете и разтегнете. Задръжте позицията за 10 секунди и повторете три до четири пъти. След това огънете пръстите на краката в обратна посока за 10 секунди и повторете същия брой пъти.
  • Опъване на палеца. Използвайте останалите пръсти на стъпалото, за да извършите леко издърпване на палеца. Задръжте пръста си в положение за 10 секунди и повторете три до четири пъти.
  • Упражнения за съпротива. Увийте кърпа или колан около големия си пръст и ги използвайте, за да издърпате палеца към вас, като едновременно с това натискате напред, към кърпата, с големия си пръст.
  • Разходка по плажа. Когато е възможно, прекарвайте повече време в разходка по пясъка. Това осигурява нежен масаж на краката, като укрепва пръстите на краката. Полезно е за хора, които имат артрит.

Живейте и Стъпвайте Смело Без Болка!

Никой не иска да прекарва времето си от работа до вкъщи в състояние на болезнена агония. Можем да си помогнем да го преодолеем, избягвайте стилните, но неудобни обувки. Заменете ги с по-приятна алтернатива и правете упражнения за разтягане на пръстите на краката.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене