Съветниците в Благоевград искат въвеждане на вечерен час за учениците

Общински съвет – Благоевград се включва в битката с Ковид-19 в областния център на Пиринско със сформиране на комисия с представители на всички партии в местния парламент. Решението бе взето по искане на съветника д-р Павлин Янкулски, който вчера на сесията на ОбС за втори път апелира колегите си в местния парламент да се включат активно в управление на кризата.

„Проблемът е много голям и изключително сериозен. През март, когато за първи път поставих въпроса, не срещнах разбиране и се надявам сега това да се случи. Трябва да направим нещо, да мислим как да се организираме и с какво да помогнем на болниците, защото вече няма лекари, които да обгрижват болните. Разберете, това е важното, а не дали заведенията работят до 22 или до 23 часа. Положението е драматично, защото вече болестта се разпространява дифузно“, каза д-р Янкулски. Той предложи спешно да се сформира комисия към ОбС, да се обособи отворена линия за финансиране от общинския бюджет, през която да се насочват средства за спешни нужди, съобщава в. „Струма“.

„Ще се допитаме до медицинските управители какво най-много им трябва, колегата Кирил Илиев предложи да се закупи уред за плазма, но вероятно има и други спешни и важни за лечението на Ковид-19 мерки, които да предприемем. В града трябва да наложим диктатура, да се спазва стриктно всичко, разпоредено от специалистите, за да овладеем положението!“, категоричен бе д-р Янкулски.

Аналогичното си предложение от март припомни и съветничката-медсестра Мария Гошева. Тя припомни идеята си за лечение на пациентите в домашни условия, за които не се налага хоспитализация, но е необходимо да им се правят съответните изследвания.

„Можем да насочим средства за реализация, още повече че лаборатории сами го предлагат като вариант, а общината да организира целия процес. Става въпрос за спасяване на човешки животи! Можем да помогнем и с психологическа помощ за овладяване на тревожното състояние на много хора с консултации по телефона, общината разполага с достатъчно психолози, които да правят това. Нека помислим сериозно как да осъществим тези дейности“, призова М. Гошева.

Кметът Р. Томов отбеляза, че основният проблем в момента в лечебните заведения е недостигът на медицински кадри заради увеличаващия се брой на болни лекари и медицински персонал.

Съветникът Исмет Узунов насочи вниманието в друга посока, свързана с Ковид – общуването сред учениците.

„Въпреки въведеното дистанционно обучение всяка вечер около 21 часа виждам на тумби по 10-15 деца. Ефектът от неприсъствени занятия е нулев. Предлагам да се въведе вечерен час за учениците – 21 ч., както това направиха други общини в региона. Това не е ограничаване на права, а спасяване на животи!“, апелира И. Узунов.

Д-р Пандев също призова ОбС да се намеси по-активно за преодоляване на кризата, като се допита до ръководителите на здравни заведения, директора на РЗИ и джипитата, и заедно с кризисния щаб да се предприемат ефективни действия.

Веселин Христов също се включи с идея за възстановяване на инициативата да се пазарува на болните, но от Общинска администрация признаха, че общината няма ресурс за тази услуга, а и няма желаещи да я извършват от опасения да не се заразят.

„Имайте предвид, че паниката сред хората в момента е огромна и доброволци е трудно, почти невъзможно да се намерят“, заяви кметът.

По предложение на Гергана Янчева се реши ОбС да направи своя независима комисия за справяне с пандемията, която да работи тясно с щаба и всички институции до излизане от кризата. Тя ще е с представители от всички партии в ОбС, които да дават различни идеи предвид тежкото отражение на епидемията във всички сфери. Тази комисия ще се сформира до дни и първото заседание се свиква спешно още през следващата седмица.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене