Най-старият сладкар в Благоевград още прави торти

Срещаме ви с един емблематичен майстор-сладкар. Той твори вече повече от 70 години, а е на 90. И предава занаята и на членове на семейството си.

За да подпомогне семейството си, 20-годишен Стойчо Георгиев се захваща със занаята и става чирак в сладкарница. Бързо обаче навлиза и дори отваря свой собствен цех. И така вече 70 години не спира да твори шоколадови, сметанови и плодови изкушения.

През всичките години в работата го подкрепя съпругата му Венка, която също се е научила да прави различни торти, пасти и да ги декорира според въображението.

Майсторът е създал емблематичната за Благоевград паста „Бачиново“, кръстил я на крайградския парк, в който и до днес с жена му обичат да се разхождат, когато не са в сладкарницата.

„Хората почнаха да искат да има нещо, с по-малко захар и аз викам дай да направим нещо. И така помислих, един-два опита направих и излезе сполучлива“, заяви Стойчо Георгиев.

Рецептата не отказва и дава на всеки, който я поиска. Но казва, че важното е да не се пести материал, за да стане вкусна.

„Слагаме какао, за оцветяване. След това с бъркалката избъркваме, да се смеси и да стане еднакъв цветът. Основата е от мляко, захар и нишесте. И нишесте. Има платка, така я казваме ние по сладкарски. Тя е пак от яйца, захар и брашно“, разкри Стойчо.

Занаятът предал и на сина си, а той на съпругата си. Таня Георгиева предпочита да залага на различното и да прави здравословни торти, които казва, че стават все по-търсени.

„Сега приготвяме здравословна торта без брашно и без захар. Остава само крема да приготвя, който е от извара, маскарпоне и за сладост слагам фурми, които съм блиндирала. Обърква се този крем и след това се сглобява тази торта. Блатът е от слънчогледово семе, яйца, фурми и синя слива – пак блиндирани за сладост. И бакпулвер за набухване“, обясни Таня Георгиева.

Таня дори се опитала да впише майстора в рекордите на „Гинес“ като най-възрастния работещ сладкар. Оказало се обаче, че няма такава категория. А той казва, че и занапред ще продължава да работи и да доставя наслада на всеки опитал тортите му, но вече само като помощник в кухнята.

bntnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене