Скандална тайна от миналото на Каплата стои в основата на мистериозното изчезване на Янек

Той много искал да проведе мъжки разговор с Капланов, когото подозирал, че постоянно чупи автомобила му и без никакви притеснения се качил в джипа му

Повече от три месеца и половина няма и следа от изчезналия Янек Миланов от Дупница.

В ареста са заподозреният Васил Капланов – Каплата и синът му Никола. Бащата е задържан за заплаха с убийство, а синът – че е повредил автомобилът “Пежо” на Янек.

Дни наред полицията в Дупница си затваряше очите, докато не се намеси лично главният прокурор Иван Гешев. Въпреки претърсването на стотици декари, следа от Янек и досега няма.

Какво е станало може да каже единствено Каплата, с когото Миланов тръгнал във фаталната нощ на 23 юли и повече никой не го е видял. Капланов обаче мълчи – така, както са го учили босовете, на които е бил охрана – митичните Братя Галеви.

Изчезналият Янек Миланов може да е знаел тайна, свързана с Васил Капланов – Каплата и това може да е коствало живота му. Това е една от последните версии, по които работи полицията, след като Янек, който живее във Франция, изчезна в Дупница, пише „Труд“.

Той много искал да проведе мъжки разговор с Каплата, когото подозирал, че постоянно чупи автомобила му и без никакви притеснения се качил в джипа му.

Криминалисти подозират, че Янек е могъл да заплаши бившия гард на Братя Галеви, че знае нещо за него, за да престане вандалщината върху имуществото му.

Той би могъл да научи тайни от жената на Каплата, с която имал връзка преди повече от 2 г. Петя Николова живеела в съседен блок блок в кв. “Бистрица” и двамата се запознали през 2017 г., когато Янек се върнал в отпуската си в Дупница. Срещали се в дома му, без никой да ги забележи.

Връзката им приключила с отпътуването на мъжа, но Петя продължила да го търси и да му пише. Жената била влюбена, защото Миланов бил изключително чаровен, умен и начетен. Именно по време на срещите им, тя би могла да каже за мъжа си нещо, което е било като коз за Янек.

Петя беше за кратко задържана и разпитвана и поведението и било повече от съмнително, твърдят криминалисти. Жената отказала да даде биологичен материал за изследване на ДНК, както и да бъде тествана с детектор на лъжата. При всички случаи тя знае защо е изчезнал Янек, но се страхува от мъжа си и затова мълчи, твърдят полицаи.

От Каплата трепери и цяла Дупница, са категорични местни. Въпреки, че Братя Галеви от години не са в страната, страхът от мутрите продължава да витае в града. Дупничани предполагат, че Каплата, който се чувства безнаказан, досега движи бизнеса им. Те не без основание в един глас твърдят, че над него има чадър от местни прокурори и полицаи.

Повече от седмица полицията не обяви публично Янек за издирване и се задоволи само с разпит на Каплата, който казал, че с джипа си го е оставил там, откъдето го е взел. Едва, след като роднините на изчезналия и медии вдигнаха шум, местното РПУ се размърда. Нещата тръгнаха и след личната намеса на главния прокурор Гешев, но досега няма резултат.

Първата версия за изчезването на Янек беше, че Капланов е унищожил колата му и го е отвлякъл от ревност, защото жена му била любовница на Миланов. Това обаче е малко вероятно, защото от връзката между двамата са минали почти 2 г., а бодигардът е известен със сприхавия си характер и би реагирал моментално.

Той е в ареста с обвинение за заплаха за убийство към шефа на мотоклуба в Дупница Димитър Недев, защото не му харесал коментар за изчезналия Янек.

Преди дни беше арестуван и синът на Каплата – Никола, след като видеозаписи от охранителна камера го уличиха в увреждане на пежото на изчезналия мъж. 20-годишният младеж се изживявал като наследник на баща си и напуснал Югозападния университет, където учел право, за да продължи “бизнеса му”.

Дупничани говорят, че именно той се занимавал с незаконната бензиностанция на баща си, която прокуратурата разби преди 2 седмици. Неслучайно Васил Капланов вижда в сина си достоен последовател. На абитуриентския бал на Никола през май 2019 г., той написал във Фейсбук: “Аз напред, ти след мене”.

Нелегална бензиностанция работела години

Охранителят все се измъква сух от водата

Васил Капланов – Каплата няколко пъти е задържан от полицията, но винаги се измъква сух. През 2015 г. дупнишката прокуратура прекрати наказателно производство срещу него за побой над сина и племенника на собственика на верига за сръбска скара Майстор Миро – Стефан Димитров и Милан Йовович.

От юмруците му пострадаха и съседът му Стоимен Чавдаров и черешовият бос Йордан Костов-Джоко. Капланов се занимава с изкупуване на череши, отдава магазини под наем. През 2011 г. е сред учредителите на новото движение на Касим Дал срещу ДПС, създадено да събори Ахмед Доган. Каплата обаче така и не влезе в политиката, но продължи да тероризира града.

Говори се, че той стои зад незаконната бензиностанция, която в края на октомври беше разкрита при акция, ръководена прокуратурата.

Тогава бе претърсено метално хале на ул. “Софийско шосе” в Дупница и бяха открити цистерна и кубове с дизелово гориво, за което не били представени документи за произход и заплатен акциз. Общото му количество възлиза на 3 616 литра.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене