Националния печат

печат

В. „Капитал Daily“

Рокади на върха в държавната енергетика Георги Христозов е освободен от борда на БЕХ, нов директор има и в „Мини Марица-изток“

Ден преди икономическият министър Васил Щонов да обяви заместниците си, започнаха промени на върха в енергетиката. От борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е освободен Георги Христозов, а на негово място влиза определеният за зам.-министър по енергетиката Антон Павлов. Христозов остава поне засега в борда на „Мини Марица-изток“. Оттам обаче излиза Васил Самарски, който ще бъде заменен от Андон Андонов. Решението за това е взето на заседание на едноличния собственик БЕХ още в края на миналата седмица.

Несъбраните от митниците приходи може да стигнат 1 млрд. лв.

Между 900 млн. лв. и 1 млрд. лв. може да достигне неизпълнението на приходите на Агенция „Митници“ през тази година. Това съобщи Ваньо Танов, новият стар директор на институцията. Причината е в неправилното планиране на бюджета на митниците и в отмяната на режими, с което контролът е бил занижен, а с това е спаднала и събираемостта на ДДС и акцизи.

Варна и Добрич очакват 40 млн. лв. от ЕС заради щетите от дъжда

Областите Варна и Добрич кандидатстват за финансова помощ от европейския фонд „Солидарност“ за над 40 млн. лв. С тях общините в двете области ще покрият част от разходите си по отстраняване на щетите от тежките наводнения през последните месеци. Това обяви служебният премиер Георги Близнашки след първото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет в новия й състав.

В. „Сега“

Шефовете на тотото са подслушвани доброволно цял месец

Хора от ръководството на спортния тотализатор са били подслушвани цял месец, за да бъде разкрита измамата с джакпота от 5 млн. лв. Това обаче е станало по тяхно изрично съгласие. Тези данни станаха известни вчера по време на заседанието на Софийски апелативен съд, на което за постоянно в ареста бяха оставени двамата 19-годишни младежи от Варна. Те са обвинени, че са опитали да измамят тотото.

Общественият натиск за бързо оздравяване на КТБ расте

Общественият натиск за спешни мерки и бързо оздравяване на КТБ расте. Вчера БНБ получи множество тежки критики заради противоречивото си и пасивно поведение, както и предупреждения, че гневът на хората, чиито лични и фирмени спестявания са блокирани в поставения под специален надзор трезор, може да стане неудържим. Експерти, политици, бизнес и синдикати едни през други коментираха критичната ситуация около затворената вече втори месец Корпоративна търговска банка и нейната дъщерна банка „Виктория“.

В. „Монитор“
Разрешават на фотографите да щракат подсъдими

Фотографите имат право да снимат в съдебната зала ако делото е открито. Въпреки това в Комисията за лични данни все още валят жалби срещу журналисти, тъй като гражданите смятат, че снимките нарушават правата им. За да обясни законовите рамки КЗЛП даде следния пример: Мъж сезирал Комисията, че в печатно и интернет издание е разпространена негова  снимка от съдебно дело, което според него е злоупотреба и неправомерно обработване на лични данни.

Проверяваме в нета снимат ли ни законно

Само за няколко минути през телефона си всеки ще може да провери дали го снимат законно. При справка в регистъра ще може да види дали дадено учреждение или друго място с видеонаблюдение е регистрирано като администратор на лични данни. Ако се окаже, че това не е така, значи камерите са незаконни и човекът може да си търси правата, като подаде жалба. Това съобщи вчера членът на Комисията за защита на личните данни проф. Веселин Целков.

В. „Стандарт“
Реколтата в Мизия отровена

Реколтата от плодове и зеленчуци в Мизия е отровена от водата и не трябва да се консумира. За това предупредили местните експерти от ХЕИ. В останалата вода по улици и дворове се развъждат болестотворни бактерии, които правят плодовете негодни за консумация, потвърдиха пред „Стандарт“ епидемиолози вчера. Прасковите по дръвчетата по улиците червенеят, но никой не посяга да ги бере и яде, видя „Стандарт“.

Затъваме в дългове

Народът затъва в дългове. Възможностите на домакинствата да обслужват задълженията си ще се влошат през следващите месеци. Прогнозата е на Асоциацията на колекторските агенции. Причината за песимизма им е нестабилната политическа и икономическа обстановка в страната. „При предишната смяна на властта отчетохме по-малко събрани суми, което си обяснихме с очакванията за нисък икономически растеж“, коментира председателят на асоциацията Райна Миткова.

В. „Труд“

Токът е поскъпнал двойно на очакваното

Увеличението на цената на тока от 1 юли се оказа почти двойно спрямо обещаното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това показват сметките за електроенергия в София за юли, които потребителите получават сега. Вместо с обещаните до 2,78%, електроенергията е поскъпнала до 4,56% заради две нови такси.

Повишението може да е още по-голямо през зимата, тъй като таксата се вдига при по-голямо потребление.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене