Дъждовете унищожиха доматите в Гоцеделчевско

болест по доматите

Масово в Гоцеделчевско реколтата от домати е развалена, много от стопаните буквално изкореняват засетите площи и изхвърлят развалената продукция.

Причината за черните петна по доматите според специалистите е прекалената влажност на почвата вследствие на обилните дъждове това лято.

В агроаптеките агрономите също вдигат рамене и са категорични, че никакъв препарат не е в състояние да премахне плъзналата тази година масова болест по зеленчука. По-големите зеленчукопроизводители от Неврокопския край пък твърдят, че унищожената продукция в региона надхвърля 40 %.

Това е гъбна болест която се провокира от високата влага. Тя унищожава листната маса, а оттам и цялото растение, коментират земеделци и местни градинари, които отглеждат зеленчуци в градините си за лични нужди.

Специалистите съобщават и за друга коварна болест, която тази година вилнее по градините – бактериоза, също провокирана от бурите и многото дъждове, паднали през последните два месеца.

Производителите са отчаяни, защото болестите са засегнали още лозята и другите видове зеленчуци.

Някой от тях споделят, че са третирали зелечуците повече от 10 пъти със скъпи и силни химикали и препарати, но без ефект.

Очакванията са, че заради унищожената реколта недоимъкът от родно производство на зеленчуци през тази есен, особено на домати, ще е голям, от което следва да се вдигнат цените и пазарите да бъдат залети с домати, внесени от чужбина.

Едрите производители отчитат като грешка пропуска за третирането на семената и зеленчуковите разсади, както и това, че все повече се продават в агроаптеките скъпи препарати ментета или такива с изтекъл срок на годност, с който третирането става безполезно.

болест по доматите

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене