Пациенти с Ковид пневмонии напълниха болницата в Благоевград

Пациенти с пневмонии напълниха благоевградската болница. Към вчера заетите от болни Ковид-19 легла бяха към 180. Припомняме, че след съвещание на медицинския съвет на МБАЛ – Благоевград всички отделения, с изключение на АГО, детско и неонатологично за бебетата, отвориха врати за болни с усложнения от коронавирус. Само за ден новотрансформираните Ковид отделения – кардиологично, неврологично, гастроентерологично и травматологично, се напълниха с пациенти, за които се грижат средно между 2-ма и 4-ма лекари.

Има и вътрешни ротации заради заразени лекари и медсестри, чиято бройка непрекъснато се променя. Две медицински сестри от хирургично отделение се лекуват от пневмония, в него са настанени 25 болни, за които се грижат д-р Николова и д-р Янева от урология. Сестра от вътрешно отделение, която е била прехвърлена в УНГ, е с положителна проба и сега болните се обгрижват от две сестри. Засега няма индикации за напускане от страна на лекари заради коронакризата.

„Натоварено е, непрекъснато постъпват хора с тежки усложнения, но терапията при повечето е успешна, като по протокол даваме антибиотици, медикаменти за разреждане на кръвта, за да не се образуват микротромби. „Ремдесивир” имаше в много малки количества и не се прилага. Кръвна плазма нямаме, хората сами си набавят от София. Трудно е, не сме очаквали да е лесно. Въпреки тежката ситуация и умора събираме сили, за да успеем да помогнем на колкото се може повече хора да се излекуват и оздравеят. През последните три дни съм изписал близо 15 души, но на тяхно място идват други. В момента във вътрешно отделение и в очно има 50 пациенти“, сподели д-р Румен Кондев.

Пациенти със заболявания извън коронавирус се насочват към болница ПУЛС, в която предимно се лекуваха заразени лекари, като и в момента там има хоспитализирани педиатри. Повечето от общопрактикуващите лекари с коронаинфекция са на домашно лечение.

Ковид има в Окръжна прокуратура, следствие, съд, банки, офиси, аптеки. В резултат на дифузното разпространение за последното денонощие от общо 231 новозаразени в Пиринско 116 са в Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене