Учениците се връщат в класните стаи

Гимназистите, които преминаха към дистанционно обучение на 29-и октомври, ще се върнат обратно в класните стаи този четвъртък (12 ноември). Причината е, че тогава изтича срокът на заповедите, с които училищата трябваше да реорганизират образователния процес в онлайн, съобщава Монитор.бг.

Спрямо сега действащата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов в рамките на 14 дни ( от 29 октомври до 12 ноември) се преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование. На база на нея образователният министър Красимир Вълчев издаде заповед за обучение от разстояние до 11 ноември.

По –рано през деня здравният министър заяви, че всички училища, в които има заболяемост над 20%, учениците ще минат в електронна среда на обучение независимо дали са 1-ви, 5 –и или 12-и клас. Това ще бъде включено в новата му заповед, която се очаква да бъде публикувана днес или най-късно утре.

Това означава, че от четвъртък нататък онлайн уроци ще се въвеждат само на локален принцип по решение на областните щабове или по желание на директорите. Към момента 64 от всички 2359 училища в страна пък са преминали към обучение от разстояние в електронна среда с разрешение на просветният министър Красимир Вълчев. Само 11 от тях ще учат изцяло онлайн за определен период от време. При останалите 53 дистанционното обучение е въведено само за определен етап – прогимназиален или гимназиален.

Междувременно стана ясно, че от МОН дават възможност на педагогическите съвети да задължат носенето на маски в час.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене