Гърми нов скандал с главни герои Овчаров и бивша следователка! Янев настоява пред Цацаров за ново разследване срещу тях! Намесен е Гигов! (документ)

скандално

Представители на кабинета „Станишев“ са упражнявали натиск върху работата на прокуратурата по дела за далавери в енергетиката, свързани с огромни суми. Това стана ясно от документ, подписан от бившия шеф на парламентарната комисия „Антикорупция” Яне Янев до главния прокурор Сотир Цацаров.

Самият Янев твърди, че само за няколко дни в качеството си на заместничка на Овчаров Корнелия Нинова е провела 111 телефонни обаждания с Татяна Шарланджиева, която по това време беше следователка, а във вторник ВСС отказа да я възстанови като магистрат.

Преди да бъде отстранена, Шарланджиева работеше по делото за далаверите в „Топлофикация-София” и разследваше сделки със съсобственика на консултантската фирма „Фронтиер” Красимир Георгиев.

Янев припомни доклади на прокурори до бившия обвинител №1 Борис Велчев, в които тогавашният шеф на следствието Ангел Александров например пишел, че е подложен на грубо отношение и въпроси от страна на Овчаров. Единият от тях гласял:Защо твоите служители все още разследватмоя приятел Красимир Георгиев?”.Както е известно, прокуратурата в крайна сметка не повдигна обвинения срещу замесените в аферата, но скандалът коства постовете на Овчаров и Нинова, а ВСС уволни Шарланджиева.

В документа, с който ПИК разполага, е описано, че Красимир Георгиев е осъществявал търговия с влияние и пране на пари, които според Наказателния кодекс са тежки престъпления. Твърди се също, че срещите между Овчаров и Александров са били организирани от оръжейния бос Николай Гигов, който от години е собственик на футболния отбор на „Локомотив“ (София).

Янев настоява Георгиев да бъде екстрадиран от чужбина и предаден на компетентните органи.

„Високата обществена опасност на тези престъпления, както и оправданият обществен интерес са основният фактор за обединяване на усилията на органите на държавната и съдебната власт“, посочва Янев в писмото си до обвинител №1.

документ

Оттеглилият се сам от поста си Александров обвини в разгара на скандала следователката, че с посредничеството на Нинова е опитала да осуети разследване срещу шефа на „Фронтиер”.

Още миналата година Янев обясни, че освен делото за натиск от висшите етажи на властта, трябва да се разсекрети и друго производство, което било прекратено на 6 януари 2010 г. Токасаело строежа на АЕЦ „Белене” и газовите договори и било образувано по засечени разговори между Георгиев, Овчаров, Нинова, шефа на „Росатом” Сергей Кириенко и тогавашния енергиен министър на Русия Сергей Шматко.

Агенция ПИК потърси за коментар Румен Овчаров, за да чуе и неговата позиция по случая, но той не отговори на позвъняванията ни.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене