Connect with us

Бизнес

Бизнесът в Банско във време на пандемия

Published

on

Бизнесът в Банско в стрес, отказват се резервации, а сметките вървят…

След лекото успокоение на туристическия бранш в Банско и региона миналия месец, че въпреки ситуацията с коронавируса все пак ще има добър сезон, сега браншът отново е несигурен, тъй като са започнали отлагания на малкото направени резервации. Причините са несигурността и затягането на мерките в цяла Европа. От туристическия бизнес в Банско споделиха, че ако обстановката не се подобри, спадът в резервациите ще надвиши прогнозите на министъра на туризма Марияна Николова от 80%, който тя обяви официално вчера. Те нарекоха едно евентуално поредно затваряне убийствено за тях.

„Ако миналата година имах 100% заетост за Нова година, сега имам 2-3 резервации, които даже не са гарантирани, а и няма как, тъй като с оглед на ситуацията могат да ни затворят по всяко време. За съжаление нямаме резервации от българи. Само от чужденци, а границите са затворени и обстановката е абсолютно непредвидима. Не се знае въобще как ще тръгне сезонът. Надяваме се нещата да се променят, защото за нас това е убийствено на фона на проваления минал сезон към края и неплатените суми от туроператори. Ако се провали и този сезон, не знам кой може да издържи повече от една година без доходи, а разходите си вървят. Да вземем електричеството – за един хотел само такса пренос, без да се ползва ток, е около 400 лева на месец. Най-лошото при нас е, че и да е пълен хотелът, и да е празен, ти трябва да го отоплиш. Отоплението е от порядъка на 5-6 хил. лева месечно за средно хотелче като нашето, а за по-голям хотел не ми се мисли колко е. Надяваме са да има хора поне за по-малките хотели и заведенията, както беше по морето. На морето разчитаха на българи, но при нас няма как да разчитаме на тях, тъй като концесионерът не е склонен на компромиси в цените. Надяваме се до края на ноември да попремине вирусът и декември да е по-спокоен и да можем да стартираме сезона. Това е най-добрият вариант, а най-лошият е отново да ни затворят и тогава ще се наложи да разчитаме на спестявания кой каквото има, но колко ще издържим?“, приключи с въпрос коментара си общинският съветник Георги Думанов, който е и собственик на семеен хотел в Банско.

Той изрази притеснения, че ако зимният сезон се провали, това неизбежно ще се отрази и на общината, тъй като хотелите няма да има с какво да си платят данъците, а приходите от тях са едно сериозно перо за общинския бюджет. За среден хотел като неговия данък сграда и такса смет са около 8 хил. лева, които, работиш или не, трябва да се платят, или задължението остава и се трупат лихви.

Най-притеснителното към момента е липсата на резервации. От бранша се колебаят дали да свалят цените, тъй като покрай всички изисквания на здравните власти се увеличават и разходите им.

„По това време на годината хотелите имат поне 30% резервации, а Нова година е пълно. Най-лошото е, че нямам яснота дали ще работим, или не. Лично аз затова не бързам да свалям и цени, а с тези мерки разходите ни се увеличават. Трябва да сложим предпазни стъкла навсякъде, да отделим рецепция, бар, блок-маса, да закупим препарати допълнително, а ако не работим, всичко това се обезсмисля”, допълни още Думанов.

Същото е положението и в по-малките семейни хотелчета. Собственици споделиха, че при тях също са започнали масови отлагания на резервации, които са били предимно от чужденци.

„Всичко се анулира. Специално при нас имаше резервации от румънци, но всичко се анулира. Имаше и гърци. От тях някои все още са останали, но нищо не е сигурно. Лично за себе си съм решила за Нова година да не приемам туристи. Март и април се наложи да връщаме пари и сега не искаме да рискуваме. От разговори и с други колеги знам, че и при тях има доста анулирани резервации“, сподели Елена, собственичка на малък семеен хотел.

На въпрос дали от бранша са готови да предоставят хотелите си за т.нар. карантинни Ковид хотели предвид настъпващия сезон, от там споделиха, че нямат яснота относно условията и такива варианти засега не са обмисляни.

„Все още не сме обсъждали нещо подобно, защото не знаем при какви условия ще стане това. На този етап има много въпросителни – кой ще плаща, по колко ще се плаща, какви са изискванията, кой ще работи вътре, камериерките например какви ще бъдат – медицински сестри ли, това са неизяснени неща, които са важни. Следим да видим какво ще предложи държавата, защото вследствие на предлагането ще дойде и индексът да се разреши този казус“, каза председателя на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

Малин Бистрин

В същото време от министерството съобщиха, че има хотели, които вече са заявили готовност да станат Ковид хотели. От там обявиха, че това ще бъде една помощ за тях. Акцентът ще е върху 2- и 3-звездни места за настаняване, като от ведомството очакват до края на седмицата браншът да посочи тези хотели. От министерството обаче също не посочват конкретни финансови параметри. Те ще се уточняват тепърва със здравното министерство, а конкретните условия – от РЗИ.

От бранша в Банско все още се въздържат да наемат и сезонни работници, отново заради неяснотата как ще тръгне сезонът. Повечето от тях поддържат връзки със старите си служители, които имат готовност да започнат работа и да пристигнат в Банско. От друга страна, работещите също са притеснени за бъдещето си, тъй като ще останат без доходи, ако хотелите не отворят или работят с по-малко персонал. На голяма част изтичат и месеците, които са им определени за ползване на обезщетения за безработица, а на други вече са изтекли. в.Струма

Бизнес

КРАСИВА И АМБИЦИОЗНА! „Мис Македонско девойче“ Л. Пейчева влиза в бизнеса

Published

on

КРАСИВА И АМБИЦИОЗНА! „Мис Македонско девойче“ Л. Пейчева влиза в бизнеса, докато е студентка, ще вдигне детски център в собствен имот в родния си град Гоце Делчев

Красива и амбициозна гоцеделчевка, завършила само преди 2 г. местната гимназия и в момента студентка по туризъм, без всякакво притеснение от сложната в момента обстановка в цялата страна в рамките на 2 седмици регистрира фирма и стартира процедура поизграждане и оборудване на детски център в родния си град. За име на фирмата с капитал от 100 лв. Лора Димитрова Пейчева е избрала „Лона инвест“ ЕООД, а за бъдещия си център – „Щастливко“.

Инвестиционното предложение на младата бизнесдама предвижда бутане на стара къща, намираща се на неин парцел от  297 кв.м в Гоце Делчев, и изграждане на двуетажна сграда с площ 85 кв.м и предназначение за детски център. На първия етаж Пейчева е планирала общо помещение за колективни игри, санитарен възел, кухня, котелно помещение и офис за персонала, а на втория – три стаи за тематични групови занимания, стая за отдих, санитарно помещение и тераса. Младата жена е съобразила, че оборудването трябва да е обезопасено съгласно българското законодателство спрямо възрастовата група, която ще го ползва – от 3 до 6 г. и ученици от началните класове.

Лора се прочу в родния си град през 2017 г., когато като зрелостничка спечели наградата на националната женска организация на ВМРО вXII издание на уникалния по рода си конкурс „Мис Македонскo девойче“. На сцената тогава Лора се яви с македонска народна носия от реквизита на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци в родния й град и спечели короната в оспорваната надпревара на още 15 красиви български момичета. Наградата й бе връчена лично от зам. министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Continue Reading

Бизнес

Лазерна епилация Благоевград

Published

on

Скъпи приятели, в естетичен център д-р Балабанов получавате най-добрата лазерна епилация с диоден лазер от последно поколение, с FDA сертификат за безопасност и ефективност-Venus Velocity.

Защо да изберем Venus Velocity?

✅ Ефект още от ПЪРВАТА процедура.

✅ Комфорт по време на процедурата, благодарение на ПАТЕНТОВАНАТА система Real Time Cooling.

✅ Изключителна мощност от 2400 W

✅ Най-големият накрайник в индустрията – 7 см. позволява обработване на голяма площ за по-кратко време.

✅ Контрол на температурата на апликатора 1000 пъти в секунда.

➡️ Направете своята безплатна консултация и запишете час на 0897078663

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen